Hlavní obsah

Ludvík k Schillerové: Stejný systém jen s jinými prostředky

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda pražské ČSSD a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík si není jistý, zda je vhodnou nástupkyní ministra financí Andreje Babiše v úřadu jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. Vnímá ji jako pokračování současného systému, řekl v pondělí před jednáním vlády novinářům. Lidovci pak zopakovali, že návrh hnutí ANO respektují a nebudou nikoho kádrovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

O jménu Babišova nástupce jednaly v průběhu víkendu špičky ČSSD a hnutí ANO. To nabídlo Schillerovou jako rychlé řešení vládní krize, tedy možnost pro prezidenta Miloše Zemana odvolat Babiše bez porušení koaliční smlouvy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělí svůj názor až v průběhu pondělního rána před jednáním kabinetu na schůzi koalice.

Nicméně vedení sociální demokracie již v pátek vyjádřilo pochyby ohledně Schillerové. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek naznačil, že by Schillerová mohla blokovat vyšetřování finanční správy, a proto podle něj není vhodnou variantou.

Podobně smýšlí i předseda pražské ČSSD Ludvík. „V tuto chvíli je to pokračování stejného systému jinými prostředky, takže nevím,” uvedl Ludvík. Dodal, že se svým finálním stanoviskem počká po jednání koaliční rady.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alena Schillerová

Jurečka: KDU-ČSL kádrovat nebude

Lidovci se rozhodli návrh hnutí ANO respektovat. „Nechám to na vedení KDU-ČSL, ale pokud jsem dobře informovaný, tak pro nás by to žádný zásadní problém být neměl,” odpověděl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na otázku, jaký je jeho postoj k náměstkyni Schillerové. Věří ale, že hnutí ANO má pro případ neúspěchu připravenou nějakou záložní variantu.

„Ještě si počkám, jak proběhne diskuse a jaké konkrétní výhrady k tomu sdělí premiér, jestli ty výhrady budou závažné, tak se o tom případně poradím. Ale říkám, že jsme nikdy nekádrovali stran našich koaličních partnerů, jaké návrhy na obsazení předložili,” uvedl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám