Hlavní obsah

Babiš zákon o loteriích nepřijatelně vykostil, tvrdí neziskovky

• Aktualizováno

Nezisková organizace Transparency International spolu se sdružením Občané proti hazardu odsoudily ve čtvrtek změny v návrhu loterijního zákona, který připravuje ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (ANO). Resort prý ustupuje hazardní lobby a zákon zásadně změkčil. To ministerstvo striktně odmítlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Proti původnímu znění podle nich vypadla z normy opatření pro ochranu hráčů, omezování počtu heren i výše možné prohry. Kabinet by se měl vrátit k prvotní verzi zákona, řekl ředitel Transparency International David Ondráčka.

Nynější znění zvyšuje podle obou organizací dvacetkrát maximální sázky, zvedá nejvyšší možné hodinové prohry a z pěti na dvě sekundy snižuje interval mezi dvěma hrami. Vypadla prý taky povinná čtvrthodinová přestávka po hodině hry, nutnost informovat o celkové prohře a zavírací doba heren od 03:00 do 10:00.

S tím vším zákon původně počítal a ministr to z něj posléze vypustil. Babiš podle serveru aktuálně.cz přiznal, že jeho původní plány byly nereálné a stát by pak na daních z hazardu vybral o polovinu méně peněz. Podle něj šlo o strategii. Zákon byl tvrdý, aby posléze mohl hazardní lobby ustoupit.

Zákon počítá se zvýšením daní z hracích automatů. Kdy začne zákon platit, není jasné.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

"V současné době je zákon zbytečný, nepřijatelný a nepochopitelný," uvedl předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda. Babiš podle něho "vykostěním" zákona popřel všechno, co ohledně nové legislativy hlásal. "On té hazardní lobby absolutně ustupuje a my nevíme proč," řekl Ondráčka.

Nelíbí se jim ani délka procesu odebírání povolení hernám v obcích, které hazard vyhláškou omezí. Obce podle Ondráčky kvůli tomu mohou ztratit motivaci takové vyhlášky přijímat.

Nikomu neustupujeme, brání se ministerstvo

Ministerstvo financí argumenty nevládních organizací odmítá a tvrdí, že chystané normy obsahují jak účinné restrikce, tak zvýšení daňové zátěže firem, které provozují hazard. Současně mají zamezit tomu, aby podnikatelé v této oblasti přecházeli do ilegality a provozovali černé herny.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský uvedl, že zákon výrazně omezí počet heren v zemi, úplně třeba zmizí automaty v restauracích a barech či malé herny. Důrazně se ohradil proti tvrzení, že jeho úřad ustoupil hazardní lobby. "To mohu naprosto vyloučit," uvedl náměstek v České televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám