Hlavní obsah

Lidský řetěz v Praze podpořil politické vězně v Rusku a Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba 350 lidí se ve středu odpoledne zapojilo do živého lidského řetězu v centru Prahy, který měl za cíl upozornit na situaci politických vězňů v Rusku a Bělorusku i na praktiky tamních režimů. Řetěz vedl od Staroměstského až ke Stavovskému divadlu.

Foto: Profimedia.cz

Na podporu běloruské opozice se v Praze sešli lidé už loni v srpnu, archivní snímek.

Článek

Lidé drželi listy se jmény a fotografiemi politických vězňů. Mohli také podepisovat dopis na podporu politických vězňů určený vrcholným představitelům EU a europoslancům, kde je vyzývají k cílenějším sankcím proti zmíněným režimům. ČTK to za skupinu pořadatelů řekla Veronika Jíravová z iniciativy Společně to dáme.

„Máme velikou radost," řekla ČTK a dodala, že zájem předčil očekávání. Akci svolaly iniciativy Společně to dáme, Česko - Bělarus a Stojíme za Běloruskem. Akce měla za cíl zviditelnit tyto "neviditelné" lidi, kteří trpí ve věznicích kvůli svým politickým názorům, občanským projevům či náboženství, uvedli svolavatelé akce.

Poláci použili proti migrantům na hranicích vodní děla a slzný plyn

Evropa

„Zatímco počty politických vězňů každým dnem stoupají, ti, kteří stojí za jejich pronásledováním a kteří autoritářské režimy financují, i nadále využívají evropské demokratické země pro osobní obohacení. Je nezbytné, aby evropské země podnikly rázné kroky proti těmto osobám z řad vrcholných běloruských a ruských politiků a oligarchů," řekli organizátoři.

Uvádějí, že v současné době eviduje lidskoprávní organizace Vjasna v Bělorusku přes 800 politických vězňů a sama čelí pronásledování. Velmi špatná situace je podle nich i v Rusku.

Politiky vyzývají například k tomu, aby posílili rozkrývání majetkových struktur nejbližších osob z pracovního i soukromého okolí režimů Alexandra Lukašenka i Vladimira Putina a posílili kapacity i pro sledování podezřelých finančních toků z Ruska a Běloruska.

Český fotoreportér byl napaden u polsko-běloruských hranic

Zahraniční

Pozornost světové veřejnosti obrátily na Bělorusko hlavně loňské prezidentské volby, ve kterých podle oficiálních výsledků opět zvítězil Lukašenko. Opozice a některé země považují oznámený výsledek za zmanipulovaný. Policie proti protestujícím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Rozhořčení a protesty vyvolal i incident z letošního května, kdy běloruské úřady s pomocí stíhačky přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout opozičního novináře Ramana Prataseviče.

České ministerstvo zahraničí letos v srpnu při příležitosti roku od prezidentských voleb v Bělorusku vyzvalo tamní vládu, aby propustila všechny politické vězně, ukončila represe a navázala dialog s občany. Výsledky voleb, ve kterých oficiálně vyhrál dosavadní prezident Lukašenko a které podle opozice doprovázely podvody, Česko ani Evropská unie neuznaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám