Hlavní obsah

Lídři u Klause dohodli vedení Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus po jednání lídry sněmovních stran oznámil, že společně došli k dohodě na odblokování volby vedení Sněmovny. V pátek večer se vedení ČSSD rozhodlo, že na post šéfa dolní parlamentní komory bude kandidovat Miloslava Vlčka.

Článek

"To, že nemohu říct definitivní výsledek, je způsobeno tím, že jeden z předsedů potřebuje možné závěry dnešního setkání projednat v nejvyšším orgánu své strany," zdůvodnil Klaus, proč nekonkretizuje, k jaké dohodě politici dospěli.

Podle prezidenta nicméně další vývoj předznamená nominace kandidátů na předsedu Sněmovny, na kterou mají strany čas do pátečních 20 hodin.

"Myslím, že kdo a kým bude navržen, jasně naznačí, jak bude v pondělí situace vypadat," napověděl Klaus.

Škromach: v čele vlády by mohl zaskočit Sobotka

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach Právu řekl, že v případě kandidatury premiéra Paroubka na šéfa Sněmovny by ho mohl v čele vlády dočasně nahradit místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Škromach uvedl, že očekává demisi Paroubkovy vlády nejdříve v pondělí. Otázkou podle něj ale je, zda může být premiér v okamžiku demise také předsedou Sněmovny. ČSSD se podle Škromacha kloní k tomu, že ne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám