Hlavní obsah

Lidovečtí poslanci se vzepřeli Čunkovi a podepisují Topolánkovi vládu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jiří Ovčáček, Jaroslav Soukup

Ve středu ráno se znovu sešlo vedení lidovců. Po jednání šéf strany Jiří Čunek naznačil, že pokud někteří poslanci nedodrží usnesení celostátního výboru, může se to projevit jejich nenasazením na stranické kandidátky. Pod dohodu o nové vládě se již podepsal ministr financí Miroslav Kalousek a další lidovečtí poslanci Pavel Severa, Ladislav Šustr a Jiří Hanuš. K nim by se měla přidat i Vlasta Parkanová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Právu Čunek řekl, že "je před sjezdem a primárkami, a to by si měli všichni poslanci uvědomit". Poslanci by podle něj neměli vládu podpořit, dokud se neví, kdo v ní bude a jaký bude mít program. Premiér Mirek Topolánek už nyní pro kabinet, který povede šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer, shání podpisy.

Kalousek, již podepsal

Ministr Kalousek ve středu na tiskové konferenci oznámil, že ve středu již dohodu o vzniku vlády podepsal. Odmítl však, že by byl "frontmanem" vnitrostranické opozice. Nechtěl ani komentovat, zda ji podepíší i další poslanci KDU-ČSL.

Takovému člověku není možné věřit jedno jediné slovo
Miroslav Kalousek o Jiřím Čunkovi

Kalousek svůj podpis odůvodnil tím, že prodlužování nestability škodí především ČR a on nepřísahal věrnost předsedovi strany, ale právě republice. Pozastavil se také nad jednáním předsedy Čunka, který v neděli dohodu schválil, aby ji následně na jednání vedení strany odmítl. "Takovému člověku není možné věřit jedno jediné slovo," řekl Kalousek o Čunkovi

Kalousek zopakoval, že o svém dalším působení se rozhodne až po sjezdu, nechce totiž stranu štěpit.

Pětice poslanců podpis odmítla

Vedle Kalouska již dohodu podepsal šéf poslaneckého klubu Pavel Severa a poslanec Ladislav Šustr. K podpisu se chystá i ministryně obrany v demisi Vlasta Parkanová. Svůj podpis naopak podle informací Práva vyloučili poslanci Libor Ambrozek, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka, Jan Kasal a Michaela Šojdrová. Jiří Hanuš rozhodnutí zváží.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nyní již bývalý poslanec Ladislav Šustr

Lidovecký poslanec Ladislav Šustr

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Severa odůvodnil svůj krok pocitem zodpovědnosti za rychlé řešení krize. "Já se k té zodpovědnosti hlásím," řekl Severa. Odmítl také, že by porušoval usnesení celostátní konference, neboť nikoho do vlády nenavrhuje, ani nedává kabinetu bianco šek na vyslovení důvěry. "Musí se začít jednat," uzavřel Severa.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa

Předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Lidovci se chtějí rozhodnout až podle programu

Pokud lidovečtí poslanci vládu podpoří hlasováním ve chvíli, kdy bude známé složení a program, Čunkovi to vadit to nebude. Ovšem pouze pokud program bude ve smyslu, s nímž lidovci budou souhlasit, tedy zaměřený na boj s ekonomickou krizí.

Celostátní konference také v pondělí rozhodla, že strana se nebude na sestavování vlády podílet.

Předsednictvo ve středu zopakovalo, že je připraveno dále jednat o nové vládě za předpokladu, že nynější kabinet dovládne až do konce evropského předsednictví. Čunek řekl, že v tomto smyslu informuje i premiéra Mirka Topolánka.

Na úterním jednání poslaneckého klubu se ukázalo, že část poslanců v čele s ministrem Kalouskem je ochotna vznik nového kabinetu navzdory stranickému usnesení podpořit. Samotný Kalousek také oznámil, že již nebude za lidovce kandidovat. [celá zpráva]

Paroubek chce za Klausem příští týden

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě potvrdil, že ČSSD trvá na dohodě o nové vládě, ačkoliv ji lidovci odmítli. "My hovoříme o dohodě čtyř stran,“ řekl s tím, že to v "tuto chvíli vypadá“, že se pod dohodu podepíše většina lidoveckých poslanců. Paroubek také potvrdil, že ČSSD přistoupila na řešení navrženém premiérem Mirkem Topolánkem (ODS), tedy, že se pod dohodu podepíší poslanci jednotlivých stran.

Zároveň ovšem připustil, že dohoda o nové vládě s dostatečným počtem podpisů bude až příští týden. S podepsanou dohodou přitom chce jít Topolánek na Hrad s žádostí, aby Klaus pověřil sestavením vlády Jana Fischera. "Jsme připraveni k takovému kroku v příštím týdnu,“ řekl k "podpisové akci“ Paroubek. Poslanci ČSSD mají totiž jednání svého klubu až příští týden v úterý.

Je politik zcela nezralý a politik ne zcela celostátního formátu
Jiří Paroubek o šéfovi lidovců Jiřím Čunkovi

Na středeční odpoledne má Paroubek naplánováno setkání s Topolánkem, kde chce věci kolem nové vlády doladit. Lídr ČSSD zároveň prozradil, co mu v úterý řekl prezident Klaus během telefonického rozhovoru. "Pan prezident vnímá tu situaci, že politické strany chtějí jít touto cestou,“ uvedl Paroubek.

Podle Paroubka hraje Čunek hru před sjezdem

Paroubek také kritizoval Čunka za to, že dohodu odmítl. "Bohužel pan předseda Čunek hraje své hry před sjezdem. Je politik zcela nezralý a politik ne zcela celostátního formátu,“ pustil se do lidoveckého předáka. 

Menší strany mluví o tom, že nová vláda je ve skutečnosti velkou koalicí ČSSD a ODS. Paroubek na dotaz, zda by šel i do takového velkokoaličního řešení, pouze uvedl, že věří, že to bude dohoda čtyř stran, nebo dohoda, kterou podepíše podstatná část lidoveckých poslanců.

Šéf poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas Novinkám řekl, že dohodu zatím neviděl a nikdo jej ani nekontaktoval, nevyloučil však, že on či někteří z jeho stranických kolegů se pod ni podepíší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám