Hlavní obsah

Lidovci odsoudili, že ČSSD podporuje v senátních volbách KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci na svém čtvrtečním zasedání Celostátního výboru KDU-ČSL odsoudili podporu, kterou do druhého kola senátních voleb slibují sociální demokraté komunistům.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

"Patnáct let po listopadu 1989 je to pro demokratickou stranu hanba a ostuda," řekl ČTK mluvčí křesťanských demokratů Ondřej Jakob. Na vládní spolupráci lidovců se sociálními demokraty však odsouzení postoje koaličního partnera nic nemění. Účastníci zasedání nepřijali ani žádné usnesení.

Sociální demokraté sice nevydali centrální doporučení voličům, aby dali kandidátům KSČM přednost před ODS, neustále ale varují před "jednobarevným Senátem", neboli horní komorou ovládanou ODS. "Pokud osobní kvality jednotlivých kandidátů jsou dostatečné, tak pak doporučujeme volit tak, aby ODS neměla v Senátu ústavní většinu," řekl už dříve novinářům předseda ČSSD Stanislav Gross. Místopředseda strany Zdeněk Škromach připustil, že z pohledu ČSSD je ve druhém kole senátních voleb každý lepší než kandidát ODS.

Před druhým kolem senátních voleb, které se uskuteční v pátek a v sobotu, ani lidovci z centra nikoho jmenovitě nepodpořili. Tam, kde stojí kandidát demokratické strany proti komunistům, však doporučují svým voličům hlasovat proti komunistům.

O křesla v horní komoře parlamentu bude v pátek a sobotu bojovat sedm favoritů KDU-ČSL. Stejný počet mandátů lidovci v Senátu obhajují. Očekává se, že pokud ve volbách výrazně uspěje ODS, mohla by žádat funkci předsedy Senátu, kterou dosud zastává lidovec Petr Pithart. Na tuto možnost se podle Jakoba však nepřipravovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám