Hlavní obsah

Lidé z ministrů nejvíce důvěřují Kalouskovi, tvrdí průzkum

Novinky, rei
Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je nejdůvěryhodnějším členem vládního kabinetu premiéra Petra Nečase. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP zveřejněného v neděli. Po něm nejvíce lidí důvěřuje ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) a šéfovi diplomacie Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Nejméně lidé věří ministru kultury Jiřímu Besserovi (TOP09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Je to samozřejmě mnohem lepší zpráva, než kdyby mne průzkum vyhodnotil jako nejhoršího. Nicméně všechny tyto individuální žebříčky jsem vždycky bral, beru a budu brát s velkou rezervou," řekl Novinkám k průzkumu Miroslav Kalousek.

Z průzkumu vyplývá, že veřejnost vnímá hůře ministry za Věci veřejné. Jejich předseda Radek John se umístil na šestém místě, ministr dopravy Vít Bárta na desátém.

Přesto je to pro Bártu úspěch vzhledem k mediálním kauzám, které se zabývaly jeho propojením s bezpečnostní firmou ABL, kterou založil a donedávna vlastnil. Výsledek podle SANEP „poukazuje na Bártovy manažerské schopnosti, které prokázal zejména v době aktuálních záplav, ale i v otázkách výběrových řízení a rozhodnutí v otázkách hospodaření celého ministerstva“.

Ministerský předseda a šéf ODS Petr Nečas se umístil na čtvrtém místě.

A co si lidé cení na nejlépe umístěných? Podle SANEP Kalousek působí dojmem zodpovědného a racionálně uvažujícího politika, zatímco Pospíšil získal body už působením v čele Západočeské univerzity v Plzni, kterou vedl po skandálu s podezřelým udělováním titulů. Schwarzenberg je u veřejnosti dlouhodobě populární, má podle SANEP charisma a zachovává etické a morální zásady.

Nejméně důvěry z patnácti členů vlády si vysloužili ministr zemedělství a poslanec ODS Ivan Fuksa a ministr kultury a poslanec TOP09 Jiří Besser.

Reklama

Výběr článků

Načítám