Hlavní obsah

Bez opatření skončíme hůř než Itálie na jaře, varuje Blatný

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rekordní počty nově potvrzených případů nákazy covid-19 jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) následkem toho, že se lidé během vánočních svátků masivně setkávali. Ministr to uvedl na jednání sněmovního zdravotnického výboru. Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek očekává, že počty nově nakažených budou atakovat hranici 19 000 případů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

„Po vánočním období dochází pochopitelně k nárůstu počtu nakažených. Je to odraz masivního setkávání rodin v průběhu Vánoc. Já to nekritizuji, jenom to konstatuji,” uvedl ministr. „Je potřeba vyčkat až zafungují současná opatření. Očekáváme, že situace zlepší na přelomu tohoto a příštího týdne,“ doplnil.

Co jsme viděli na jaře v Itálii, by byla pouze slabá ochutnávka.

Ve Sněmovně 22. prosince jako důvod odkladu zpřísnění opatření až na dobu po svátcích uváděl Blatný právě to, aby se lidé mohli o Vánocích setkat s příbuznými.

Zdůraznil však zároveň, že kdyby opatření po svátcích vůbec nepřišla, mohlo by to vést až ke kolapsu zdravotního systému. Zhruba třicet procent nově diagnostikovaných pacientů totiž skončí s komplikacemi v nemocnici.

Polovina hospitalizovaných s covidem přijde na nákazu až v nemocnici

Domácí

Česko se stále nachází v pátém stupni protiepidemického systému PES, během něhož se kapacita nemocniční lůžkové a intenzivní péče začíná blížit svému limitu. Kdyby se tedy nemocnice i nadále plnily ve stejném tempu, nemusely by podle Blatného stíhat ošetřovat lidi, kteří budou vážně zraněni po dopravní nehodě, nebo řešit komplikované porody.

„A co jsme viděli na jaře v Itálii, by byla pouze slabá ochutnávka,“ varoval. Z toho důvodu tedy neplánuje na čtvrtečním jednání vlády podpořit jak otevření vleků, tak ani žádné další rozvolnění stávajících opatření.

Od středy se PES počítá jinak. Bude víc odpovídat realitě

Domácí

Index PES se od středy vypočítává jinak. Namísto procenta nově odhalených nakažených se do něj nově započítává podíl hospitalizovaných covidových pacientů, kteří o nákaze do té doby nevěděli. Opozice však kritizovala, že upravený index podle ní neodráží aktuální virovou nálož v populaci.

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Koronavirus

Podle počtu nových případů nákazy za týden na milion obyvatel je navíc ČR nejhorší na světě. Dušek má za to, že jsou vysoké počty nově nakažených způsobeny nejen komunitním šířením epidemie.

Dalším důvodem je podle něj dobrovolné antigenní testování, díky němuž se daří odhalit zhruba čtvrtinu nových případů denně. „Dnes by bez nich bylo asi 12 000 pozitivních, ne 17 200,” dodal. Roste podle něj podíl seniorů mezi nakaženými, lidé nad 65 let mají až třetinové riziko, že kvůli covidu-19 skončí v nemocnici.

Antigenních testů se provádí v posledních dnech zhruba stejně jako standardních testů PCR. Protože na ně chodí většinou lidé bez příznaků, zatímco na PCR chodí lidé poslaní lékařem či hygienou, zachycují často bezpříznakové přenašeče nemoci.

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, je podle Duška zhruba 1,2 až 1,3. Prediktivní modely se podle ministra musely upravit na základě toho, že lidé opatření méně dodržují. „Lidé přestali opatření respektovat. To nakonec vedlo i k tomu, že se opatření musela zpřísnit,” řekl k tomu Blatný.

Reklama

Výběr článků

Načítám