Hlavní obsah

Lidé nejvíce z kabinetu věří Fischerovi, nejméně Kocábovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřednickou vládu premiéra Jan Fischera mají lidé rádi. Členům kabinetu důvěřuje polovina občanů a názor veřejnosti na předsedu vlády je jednoznačný. Fischera pozitivně hodnotí 89 procent lidí. Nadpoloviční většina Čechů kladně hodnotí i ministra financí Eduarda Janotu či šéfa resortu vnitra Martina Pecinu. Plyne to z výzkumu agentury STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer s ministry Martinem Bartákem a Michaelem Kocábem (zprava).

Článek

U respondentů průzkumu neuspěl z vlády prakticky pouze ministr pro lidská práva Michael Kocáb, jehož pozitivně vnímá čtvrtina lidí, zatímco 73 procent dotázaných na něj nahlíží spíše či zcela nepříznivě. Kocábovi zjevně uškodilo, že je známou tváří. Řada ministrů se těší podobné oblibě, ale zároveň často i více než polovina respondentů uvedla, že je nezná.

Nejmenší oblibu si získal například předseda legislativní rady vlády, ministr bez portfeje Pavel Zářecký. Více než dvě třetiny lidí ho nezná, přízeň mu vyjádřilo 17 procent dotázaných, což je zhruba stejně tolik, kolik si jej neoblíbilo.

Nejednoznačně vnímají lidé také ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou. Zatímco 45 procent dotázaných ji vnímá pozitivně, 40 procent lidí má na ni názor nepříznivý.

Ve srovnání s loňským zářím, kdy členům vlády důvěřovalo 44 procent dotázaných, si kabinet u občanů polepšil. Většinově členům kabinetu důvěřují stoupenci ODS, TOP 09 a VV, ale též téměř polovina příznivců ČSSD, lidovců a zelených.

Obliba ministrů podle únorového průzkumu STEM (v procentech)
PořadíOsobnostPřízeňNepřízeňNezná
1.Premiér Jan Fischer89101
2.Ministr financí Eduard Janota59347
3.Ministr vnitra Martin Pecina513712
4.Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová453421
5.Ministr zahraničí Jan Kohout442333
6.Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková404515
14.Ministr pro lidská práva Michael Kocáb25732
18.Ministr bez portfeje, předseda legislativní rady vlády Pavel Zářecký171568

"Zcela unikátní je v novodobé české historii hodnocení premiéra Jana Fischera," uvádí průzkum a připomíná, že podobně příznivý názor na premiéra měli Češi naposledy u Josefa Tošovského, který stál v čele kabinetu v lednu 1998. Ten se tehdy těšil kladnému hodnocení 85 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám