Hlavní obsah

Lidé, které na severu postihly bleskové povodně, mohou žádat o mimořádnou dávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z Ústeckého a Libereckého kraje, které o víkendu zasáhly bleskové povodně, mohou úřady požádat o poskytnutí mimořádné dávky, která může být až patnáctinásobek životního minima, tedy 57 900 korun. Jak v pondělí uvedla mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková, mobilní týmy úředníků vyřizují podporu v obcích Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Odstraňování následků nočních záplav v Lobendavě na Děčínsku.

Článek

Dávka mimořádné okamžité pomoci má přispět k překonání dopadů přírodní katastrofy. Patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se tedy podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů i další skutečnosti.

„V případě povodní může úřad práce poskytnout tuto jednorázovou dávku klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci,” upřesnila Beránková.

Neuvěřitelná rychlost. Drobné potoky se na severu Čech vylily bleskově

Domácí

Podle ní mohou lidé požádat případně o příspěvek na úhradu nezbytného výdaje, a to třeba na správní poplatky za nové osobní doklady či duplikát rodného listu.

Podle ředitele krajského úřadu práce v Ústí nad Labem Radima Gabriela v nejpostiženějších obcích Dolní Poustevna a Lobendava jsou na místě mobilní týmy.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v tiskové zprávě uvedla, že úřady oslovují starosty či hasiče v poničených obcích na Děčínsku, Litoměřicku, ve Šluknovském výběžku a na Liberecku, aby měly přehled o situaci a potřebě podpory.

Ve tři ráno vzbudili část města, voda ale do Zákup přišla, až když ji nikdo nečekal

Domácí

Lidé mohou také volat na bezplatnou linku 800 77 99 00 či napsat elektronicky na adresu callcentrum@mpsv.cz či centrum@mpsv.cz. Úřad práce natočil i video s návodem k získání mimořádné dávky.

Úřad je připraven zajistit také potřebné zaměstnance na veřejně prospěšné práce k odstraňování škod, dodala mluvčí.

Mimořádné dávky úřady po přírodní pohromě vyplácely úřady naposledy lidem z míst na jihu Moravy, které poničilo tornádo. Na místě byly mobilní týmy. Vyrazily pak i do obcí na Lounsku, které zpustošila bouře.

Reklama

Výběr článků

Načítám