Hlavní obsah

Neuvěřitelná rychlost. Drobné potoky se na severu Čech vylily bleskově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě Labe, které se po sobotních vydatných deštích vylilo na severu od Děčína, byly v sobotu i v neděli, velkou hrozbou pro obyvatele severních Čech, drobné potoky. Šporka, Svitávka a Dobranovský potok vyplavily několik obcí na Českolipsku, Luční potok zase donutil k evakuaci obyvatele Dolní Poustevny a Lobendavy na Děčínsku, velké škody způsobil i Jílovský potok

Povodně v ZákupechVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Objemy vody protékající Svitávkou začaly nebezpečně růst už v sobotu večer a odstartovaly první organizované evakuace. Hasiči například museli odvést 28 lidí z kempu v malé osadě Svitava, 38 dětí a 6 dospělých muselo opustit tábor u Mařenic, další desítky lidí musely opustit kemp u koupaliště v Zákupech.

Ve tři ráno vzbudili část města, voda ale do Zákup přišla, až když ji nikdo nečekal

Domácí

V Dobranově a Písečné u České Lípy zase úřadovaly místní toky Šporka a Dobranovský potok. Hasiči tu museli evakuovat 37 lidí z Písečné a 20 rodin z Dobranova. Stejně jako v Zákupech, i sem přišla velká voda bleskově, jen o něco dříve, už v noci na neděli.

Foto: HZS Libereckého kraje

Zaplavený Dobranov na Českolipsku

„Rychlost, s jakou voda v noci přišla, byla neuvěřitelná, na vlastní oči jsem se mohla přesvědčit, jak rychle může k zaplavení silnice a domů dojít,“ uvedla Jitka Volfová (ANO 2011), starostka České Lípy, pod níž Dobranov i Písečná patří.

V obou městských částech už v neděli po poledni voda opadávala, pro postižené obyvatele město zajišťovalo kentejnery, vysoušeče a čisticí a desinfekční prostředky.

„Cisterna s pitnou vodou bude do Písečné přistavena až v pondělí. Je poněkud obtížné ji sehnat, protože řada jich byla poskytnuta na pomoc Moravě,“ vysvětlila českolipská starostka.

Foto: HZS Libereckého kraje

Zaplavená silnice v Písečné

K nejpostiženějším obcím na Děčínsku patří Lobendava. Velká voda tu zasáhla všechny domy kolem zdejšího Lučního potoka.

„Kde nejsou vyplavené domy, tak jsou vyplavené studny a septiky, protože tady nemáme vodovod ani kanalizaci. Nakoupili jsme nějakou balenou vodu, hasiči už ty studny odsávají a čistí, a pokud se to nezlepší, tak budeme muset zajistit nějakou cisternu s vodou,“ popsal Stanislav Jirásek, starosta Lobendavy (Lobendava v novém kabátě).

I Lobendavu smetla blesková povodeň. „Bylo to hrozně rychlé, na to se nedá připravit," zmínil starosta s tím, že podle něj tentokrát přišlo ještě víc vody, než při velkých povodních v roce 2010.

Foto: HZS Libereckého kraje

Fotografie hasičů z vyplavených obcí na Děčínsku

Velké škody napáchala voda také v Dolní Poustevně, poškozené jsou silnice i několik mostů, v domech tu měli i tři čtvrtě metru vody. Některým mostům museli hasiči odřezat zábradlí, protože bránilo průtoku vody. „Máme poškozené tři mosty, jeden se nám zvedl, budeme je muset uzavřít a opravit," řekl starosta Robert Holec (Město mého života).

BEZ KOMENTÁŘE: Zaplavené silnice na DěčínskuVideo: Městská policie Děčín

Voda podle něj podobně jako v Lobendavě zaplavila domy kolem potoka a obdobně přišla bleskově - během hodiny se hladina místního potoka zvedla o tři metry. „Začalo pršet v noci v jednu hodinu a v půl druhé už mi volali lidi, že se voda žene z polí, a ve tři už byla z koryta venku. Spláchlo to i auta zaparkovaná u vody, museli jsme je vytahovat z příkopů," popsal starosta Holec.

Foto: HZS Libereckého kraje

Fotografie hasičů z vyplavených obcí na Děčínsku

Přímo v Děčíně voda vyplavila jednu z budov zdejšího magistrátu, poničené jsou chodníky i silnice, ta vedoucí na Žleb byla zavalena kameny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám