Hlavní obsah

„Legislativní zmetek.“ Senátoři odmítli pandemický zákon

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Senátoři po celodenní diskusi neschválili vládní novelu pandemického zákona, kterou v horní komoře hájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle některých z nich je část předlohy v rozporu s Ústavou. Sněmovna má možnost veto Senátu přehlasovat, podpis novely v dosavadním znění už přislíbil prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Senátu ve čtvrtek 10. února 2022. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

Pro zamítnutí novely hlasovalo 32 z přítomných 61 senátorů. Proti zvedlo ruku 22 z nich (hlasování zde). Předtím senátoři hlasovali o schválení, které ale neprošlo o jeden jediný hlas, když na podporu předlohy hlasovalo 30 z 61 přítomných zákonodárců. Tisk se tak vrátí zpět k projednání poslancům, kteří by o předloze mohli znovu hlasovat příští týden.

„Budu hlasovat pro zamítnutí, protože dle mého názoru nic jiného, pokud chci dodržet svůj slib senátora, ani nemohu. Slibuji, že budu zachovávat Ústavu a zákony, a to bych nezachoval, kdybych toto schvaloval,“ prohlásil v rozpravě místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov (STAN).

Právě tento výbor doporučil na plénu novelu zákona v daném znění zamítnout. Canov ve svém projevu předlohu opakovaně označoval za „zmetek“.

Senátoři tepou Válka, že při projednávání pandemické novely hraje karty

Domácí

Proti schválení hlasovali kromě něj i někteří další senátoři z vládních stran, které za novelou stojí. Namátkou například senátor Václav Láska (SEN 21) či senátorka za STAN Alena Dernerová. Ruku pro novelu nezvedl ani jeden z devíti senátorů klubu Proregion, který sdružuje opoziční zákonodárce z hnutí ANO a ČSSD. Naopak senátoři lidoveckého klubu novelu většinově podpořili.

„Bez zákona bychom se zvládáním epidemie měli velké problémy,“ řekl během dne místopředseda klubu a předseda zdravotnického výboru Lumír Kantor. Jeho výbor zaujal před pár dny opačné stanovisko než ústavně-právní výbor a novelu schválit doporučil.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se snažil senátory neúspěšně přesvědčit ke schválení, protože v posledních dnech omikron pronikl do zranitelné seniorské populace. Opatření v sociálních službách a ve zdravotnictví by bez pandemického zákona či nouzového stavu skončila. Opatření v těchto zařízeních budou potřeba až do půlky března.

Senát jedná o pandemickém zákoně. Když neprojde, bude nouzový stav, varoval Válek

Domácí

„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje.

V debatě v horní komoře parlamentu převažovaly spíše kritické názory. Velmi kriticky se k novele postavil například šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Všichni víme, že budeme volit ze dvou špatných řešení. Jen budeme hledat, které řešení z toho je lepší,“ řekl na úvod svého projevu Vystrčil. V novele mu například chybí nějaká hranice, po jejímž dosažení bude vyhlašován pandemický stav, není pak také řečeno, jaká mimořádní opatření by mohla být používána.

Vystrčil se přemohl a novelu podpořil

„Debata je vlastně jen o naší důvěře ve stát. Lidi, co demonstrují venku, v podstatě důvěru ztratili. Oni ji už nemají. Oni nemají jistotu, že ta mimořádná opatření nebudou použita všechna. Automaticky počítají s tím, že vše bude použito. A na nás je, jestli ještě naposledy panu ministrovi a vládě uvěříme,“ řekl Vystrčil, který už toho prý má také „plné zuby“.

I přes všechny tyto výtky se ovšem ještě rozhodl pro novelu ruku zvednout. „Po diskusích ode mě tentokrát vláda a zákon důvěru ještě dostane,“ uzavřel svůj proslov Vystrčil.

Někteří senátoři navíc Válka zkritizovali za to, že diskusi a projednávání novely nevěnuje podle nich dostatečnou pozornost. Válek hrál na mobilu karty.

Ministr se následně omluvil, diskusi prý ale bedlivě sledoval. „Dokážu zopakovat každé slovo, které tu padlo, každou výtku, kritiku. Opravdu si pamatuji, co kdo ze senátorů říkal. Pokud ten pocit nemáte, tak se vám omlouvám,“ hájil se na plénu Válek.

Školy už nebudou muset hlásit nakažené a rizikové kontakty

Domácí

Vládní novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Kromě toho se senátorům nelíbilo ani přikazování karantény po návratu z rizikových zemí. Nesouhlas zazníval také směrem k projednání předlohy ve stavu legislativní nouze.

I přesto si však senátoři dopoledne odhlasovali zrychlené projednání, a to 42 hlasy z 66 přítomných.

Na Klárově demonstrují lidé kvůli novele pandemického zákona

Domácí

Aktuálně platný zákon by měl platit do 28. února, novela jej měla prodloužit do podzimu letošního roku. Přestože Senát předlohu odmítl a ta se tak vrátí do Poslanecké sněmovny, neznamená to, že by věc byla u konce. Zákonodárci mohou senátorské veto přehlasovat, stát by se tak mohlo už příští týden. Vládní strany mají v dolní komoře pohodlnou většinu.

Podpis novely už avizoval prezident Miloš Zeman, k němuž by norma zamířila ihned po případném přehlasování Senátu poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám