Hlavní obsah

Langer chce na dobrovolné návraty cizinců dalších 90 miliónů

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Ministr vnitra Ivan Langer chce rozšířit Projekt dobrovolných návratů cizinců pobývajících v České republice do jejich vlasti. Kabinet by chtěl do dvou týdnů přesvědčit, aby šanci získat příspěvek od státu a letenku do vlasti dostaly další tři tisíce legálně zde žijících cizinců. Podobná možnost by se mohla otevřít i pro cizince žijící zde nelegálně. Celkem by další fáze exodu měla vyjít na 90 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Cílem projektu je poskytnout pomoc cizincům, kteří se vinou současné ekonomické situace ocitli bez pracovního uplatnění, chtějí zpět do vlasti a nejsou si schopni tuto cestu sami uhradit, a zároveň předejít jejich kriminalizaci. Požádat o příspěvek 500 eur (zhruba 13.700 korun) a letenku může kterýkoliv cizinec s platným pracovním povolením. V rámci další fáze odsunu cizinců by měli nelegálně žijící cizinci v ČR být deportováni s dočasným zákazem návratu.

„Jsem přesvědčen, že koncept postavený na třech prvcích, tedy prevence, pomoc a represe se osvědčil. Považuji Projekt dobrovolných návratů za úspěšný a proto v něm nejen hodláme pokračovat, ale rozšířit ho o větší počet osob a rozšířit ho také o osoby, které se v ČR pohybují nelegálně," řekl novinářům ministr vnitra Ivan Langer.

"Současně také platí, že budeme přitvrzovat v rámci represivní části tohoto preventivního projektu. Každý z cizinců si může vybrat. Buď využije podané ruky nebo na něj dopadne ruka zákona,“ dodal Langer.

Počet pracujících cizinců v ČR klesá

Projekt Sněmovna schválila začátkem února. Do konce března si o letenku a příspěvek zažádalo 1093 cizinců, kteří převážně v důsledku ekonomické krize nenašli v Česku práci nebo ji ztratili. Zpět do své vlasti již k 1. dubnu odletělo 899 lidí. 

Více než dvě třetiny zájemců tvoří Mongolové. "Postupně se však stále snižuje dominantní postavení této skupiny a zvyšuje se zastoupení dalších státních příslušností," uvedlo ministerstvo. Jde podle něj zejména o Uzbekistán a v menší míře o Ukrajinu a Vietnam.

V rámci první fáze projektu bylo vymezeno ze státní pokladny 60 miliónů korun na dva tisíce cizinců. Na další odsun požádá Langer o dalších 90 miliónů. Na odjezdy nelegálně pobývajících lidí chce ministr vyhradit půl miliónu korun.

Počet legálně pracujících cizinců u nás v poslední době začíná klesat. Na konci ledna mělo v ČR legální zaměstnání 272 355 cizinců, o měsíc dříve jich bylo 284 551.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám