Hlavní obsah

Labe už kulminuje v Mělníku, valí se na Ústí

V pondělí předpovídají meteorologové příznivější klimatické podmínky, jež by měly zabránit na většině místech vzestupu hladin řek. Navzdory poklesům na horních tocích ale budou na českém území stoupat hladiny středního a dolního Labe a střední a dolní řeky toku Moravy.

Článek

Podle Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo v pondělí napršet od dvou do deseti milimetrů deště na metr čtvereční. Nejvíce bude v pondělí velká voda ohrožovat  Ústí nad Labem, kde hladina Labe dosáhne až 880 centimetrů. Počet míst s nejvyšším stupněm povodňové aktivity, tedy ohrožení, klesl z 62 v neděli večer na 46 v pondělí ráno.

Labe v Ústí nad Labem stále pomalu stoupá. V 08:00 byla jeho hladina na výšce 877 centimetrů. Od půlnoci je uzavřen Mariánský most. S vypětím sil se daří hasičům čerpat vodu z nájezdu na Benešův most, který je nyní jedinou spojnicí pro automobilovou dopravu s části Střekov.

Podle očekávání magistrátu se ráno ve městě vytvořily dlouhé kolony aut. Kritická byla v ranní špičce zejména doprava z ústeckého obvodu Neštěmice. Cesta, která obvykle trvá 12 minut, se nyní cestujícím protáhla na více než hodinu. Autobusy nestačily odvážet lidi. Přestože město vyzvalo řidiče, aby jeli městskou dopravou, autobusy neměly nikde přednost a zůstaly tak stát v dlouhých kolonách.

V Mělníku bude nejvyšší hladina Labe od začátku povodní

Střední Labe kulminuje v oblasti Mělnicka. Tato situace bude trvat přibližně dva dny. Hladina řeky bude při očekávané výšce 730 centimetrů a průtoku 2600 kubíků za sekundu vzhledem k malému množství srážek stoupat maximálně o několik centimetrů.

Nejzávažnější škodu ve Středočeském kraji zatím představuje poškozený pilíř mostu v Brandýse nad Labem a několik vyřazených čističek odpadních vod. V celém kraji je povodní postiženo 132 obcí, z toho 21 na Mělnicku, řekl po zasedání krizového štábu Středočeského kraje hejtman Petr Bendl.

"Ještě dnes bude 96 profesionálních i dobrovolných hasičů pracovat na stavbě protipovodňové hráze v Hoříně na Mělnicku," řekl zastupující ředitel středočeských hasičů Jaroslav Mrnka.

Labe pozlobí i obyvatele jiných měst a obcí. Labe by mělo v pondělí dosáhnout v Brandýse nad Labem výšky 530 centimetrů, v Mělníku 720 centimetrů a je možné, že bude i nadále stoupat. V Ústí nad Labem pak počítají i s horší variantou vzestupu hladiny řeky. Při "extrémně nepříznivém vývoji" může být výška hladiny v Ústí v úterý 920 až 950 centimetrů, což by znamenalo další evakuace v krajském městě i jinde. V Mělníku by v tomto případě mělo Labe 750 až 770 centimetrů.

Povodně jsou zkouškou odolnosti i pro hasiče

Bezesné noci prožívají v Ústeckém kraji nejen stovky lidí, které voda odřízla od jejich domovů, ale i hasiči. Bojují s živlem i zarputilými občany, kteří přes výzvy radnic odmítají opustit svůj dům nebo byt. Muži v požární výzbroji tak pomáhají odčerpávat vodu a zároveň se z nich často stávají psychologové.

"Bez dobrovolných hasičů bychom situaci těžko zvládli," řekla  starostka Křešic na Litoměřicku Ludmila Juříková. Obec už muselo opustit zhruba 760 lidí. Hasiči bez nároku na slova díků ochotně vozí občany k domům. "Chtějí si zkontrolovat, kam stoupla voda," řekl jeden z nich.

V celém povodí Vltavy, tedy i na Lužnici a Sázavě, je předpoklad, že hladiny budou většinou setrvávat nebo klesat. V Nespekách na Sázavě měla řeka kulminovat v noci na dnešek na 550 centimetrech. Lužnice by mohla v pondělí ještě mírně růst v Bechyni. V Praze by Vltava neměla překročit průtok 1500 metrů krychlových za sekundu.

V Olomouci opět stoupne rozvodněná Morava

Situace na rozvodněné řece Moravě, která zatopila některé obytné části Olomouce, se v neděli stabilizovala. Vodohospodáři nicméně upozorňují, že v důsledku ještě trvajícího vzestupu hladiny Třebůvky a dalších přítoků by v pondělí odpoledne mohla hladina Moravy v Olomouci dosáhnout kolem 520 až 540 centimetrů. Přes sedm metrů zřejmě vystoupá Morava v Kroměříži. Některé obce na Olomoucku také začala v noci na pondělí ohrožovat rozvodněná říčka Oskava.

Novosedly na Břeclavsku se nevyhnuly evakuaci

V Novosedlech na Břeclavsku začala v 07:00 evakuace více než 1000 obyvatel. Obec začala ohrožovat voda z protržené hráze rakouského potoka Bock Graben. Voda z obřího jezera o rozloze asi 500 hektarů na soutoku Dyje a Jevišovky ohrožuje i části dalších obcí. Podle vodohospodářů by Dyje i Jevišovka dnes měly mírně klesat.

"Byla to divoká noc. Řeka se rozlila v místní části Krnov a ohrožovala tamní rodinné domy. Situaci se nám nakonec podařilo zvládnout. Armáda nám sem poslala v noci pětadvacet vojáků a dvě tatry s pytli. Společně s dobrovolnými hasiči jsme zvyšovali a zpevňovali břehy. Chlapi nosili pytle na ramenech i sto metrů a brodili se ve vodě," řekl v pondělí ráno starosta Liboše Jan David.

V Kralicích na Sokolovsku se zřejmě utopil chlapec

V Kraslicích na Sokolovsku pokračuje pátrání po šestiletém chlapci, který zřejmě při hře spadl do místní rozvodněné říčky Svatavy. Hasiči po něm pátrali v neděli od večera do půlnoci, našli ale jen část chlapcova oděvu. [celá zpráva]

Během neděle se pozastavil růst hladiny Ohře. Riziko vzniku obrovského jezera na soutoku řek na Litoměřicku, které zde bylo před čtyřmi lety, je tak nižší.

V Jihočeském, Středočeském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji platí od pondělních 23:00 stav nouze. Rozhodla o tom v neděli večer vláda. Ústřední povodňová komise bude zasedat od 10:00. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám