Hlavní obsah

Kvízomaty? Policie už měla konat, říká ministerstvo financí

Právo, Karolina Brožová
Praha

Spor o kvízomaty mezi vládními ANO a ČSSD pokračuje. Ministerstvo financí kritizuje policii a vnitro za to, že proti nelegálním automatům nezasahuje.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Náměstek pro hazard Ondřej Závodský tvrzení ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že současná legislativa policii konat neumožňuje, odmítá: ministr podle něj nemluví pravdu. Opírá se přitom i o stanovisko nejvyššího státního zastupitelství ze září 2014, které má Právo k dispozici.

„Provozování kvízomatů lze podřadit pod provoz loterií a jiných podobných her ve smyslu loterijního zákona,“ uvádí dokument. „Bude však nutné v případném trestním řízení velmi pečlivě hodnotit povahu a samotný mechanismus každého konkrétního přístroje,“ dodává se ve stanovisku. „Nemůže nikdo tvrdit, že tu není legislativa, když ta legislativa tady je. Nový zákon nemá v tomto případě důvod něco měnit, protože je ten současný v pořádku,“ řekl Právu Závodský.

Nejdřív otázka, pak hra

Kvízomaty na rozdíl od klasických výherních přístrojů pokládají hráči na počátku hry vědomostní otázku. Dál už hra pokračuje tak jako na ostatních běžných automatech. Provozovatelé ale tvrdí, že je hra dovednostní, tudíž nespadá pod regulaci loterijního zákona.

Závodský však tvrdí, že je to nesmysl. „Podle současného loterijního zákona je hazard charakterizován několika prvky: vkladem a možností výhry závislé na náhodě. Tyto podmínky v kvízomatech splněny jsou. Čili tady není nutná změna legislativy. Co by ta změna měla obsahovat?“ nechápe náměstek.

Domnívá se, že legislativa nemůže přesně charakterizovat všechny druhy nelegálního hazardu. V tomto případě totiž zákon uvádí, že co není povoleno, je zakázáno. „To by se za chvíli mohl vyskytovat na trhu nějaký pohádkomat, kde by se před hrou uklonil večerníček, řekl pohádku a poté by se hrálo o peníze. A provozovatelé by řekli, že to není hazard, a my museli psát další novelu,“ dodal Závodský.

Kvízomaty vyřešíme jen tehdy, když přijmeme změnu legislativy
Milan Chovanec, ministr vnitra

Závodský nechápe, proč se nyní kvízomaty bez povolení vyskytují i ve městech a obcích, které hazard na svém území zakázaly, a proč proti tomu nezasáhne policie. Jak Právo informovalo ve středu, Chovanec tvrdí, že policie je bezmocná, protože se provozovatelé kvízomatů ohánějí polskými certifikáty platnými i v ČR, podle kterých se na ně nevztahuje loterijní zákon.

„Kvízomaty vyřešíme jen tehdy, když přijmeme změnu legislativy,“ řekl Právu ministr vnitra. Jeho postoj podpořil i stranický kolega a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Nová Kobra ve hře

Závodský s tím nesouhlasí. Polské certifikáty prý na platnost českého loterijního zákona a jeho dopad nemají vliv. „To není žádný argument. Prostě kvízomaty jsou nepovolený hazard a jako takový je to trestný čin,“ zdůraznil Závodský. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že kvízomaty vyřeší již sepsaná, však dosud neschválená novela loterijního zákona, která by měla platit od ledna 2017.

„Zbývá tedy už jen problém, co s kvízomaty během příštích devíti měsíců. O tom se chystám jednat s policií a ministerstvy průmyslu a financí. Chci, aby stát jednal a byl v boji proti kvízomatům aktivní,“ napsal včera Právu premiér. Ve hře je vytvoření speciálního týmu složeného z finanční a celní správy a policie, obdobného jako je Kobra na daňové úniky. „Můžeme dodat důkazy i právní posouzení,“ podotkl Závodský.

Babiš: Problematika se týká vnitra a průmyslu

Kvízomaty byly příčinou roztržky mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) minulý týden. Sobotkův apel, aby se rychlou novelou k těmto hracím automatům zabýval, Babiš odmítl s tím, že problematika se týká hlavně vnitra a průmyslu. „Takže ať si pan premiér udělá pořádek se svými ministry,“ uvedl tehdy Babiš.

Počet kvízomatů v ČR se odhaduje na zhruba dva tisíce. Vznikly jako reakce heren na změnu loterijního zákona, po které řada obcí a měst zakázala hazard na svém území. Provozovatelé kvízomatů tvrdí, že ­pří­stroje nejsou hazardní, a proto se na ně regulace nevztahuje a nepotřebují povolení. „Dochází tak i k daňovým únikům v řádu desítek nebo stovek miliónů korun,“ podotkl Závodský.

Podle jeho mínění se zde jedná o organizovaný zločin. Za provozování nelegálního hazardu by si mohli pachatelé kromě tučné finanční pokuty odsedět také až 10 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám