Hlavní obsah

Kvalitní domácí zabijačka, už se stávají tradiční stranou, glosuje Kalousek pirátské spory

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco mezi Piráty to vře a řeší se možný konec jejich místopředsedy Jakuba Michálka ve vedení strany, politici z „tradičních politických stran” to s humorem glosují. Například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vnitrostranické spory srovnává s domácí zabijačkou. Podle ODS jsou Piráti poprvé od začátku své existence pod tlakem.

Foto: Novinky

Jakub Michálek

Článek

„My zkušení gurmáni dobře víme, že nejkvalitnější zabijačka je vždy zabijačka domácí. Pirátská strana se zjevně stává tradiční politickou stranou,” reagoval Kalousek na události posledních dnů u Pirátů.

A přidávají se i další politici. „Že by standardní starosti tradičních politických stran?” rýpl si třeba předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

„Revoluce požírá své děti. Na Piráty je poprvé za jejich existenci (založeni v roce 2009 - pozn. red.) vyvíjen tlak, aby také něco vytvořili, a ne jen kritizovali. Je to pro ně evidentně úkol, se kterým se nejspíš neumí popasovat,” napsala na Facebooku zastupitelka Prahy 2 Lenka Mottlová (ODS).

Zaznívají však i umírněné reakce. „Je to vnitrostranický problém Pirátů, měli by si ho vyřešit sami,” uvedl krátce místopředseda ODS Martin Kupka.

Šikanuje nás, chová se hnusně a arogantně. Piráti chtějí konec Michálka ve vedení strany

Domácí

Spor o setrvání Jakuba Michálka ve vedení strany se rozhořel ve středu dopoledne poté, co Pirátka Jana Koláříková navrhla jednání o jeho konci. Michálek podle ní členy strany šikanuje a někteří po setkání s ním i brečí. Sám Michálek slova o šikaně odmítl.

„Nikoho jsem nešikanoval. Mám vysoké nároky na výkony lidí. Myslím si totiž, že mám zodpovědnost vůči lidem, a chci, abychom odváděli výbornou práci. Je pravda, že jsem tvrdý, ale současně nejsem bezohledný. Rezignovat určitě nehodlám. Vedeme si výborně. Moje práce přispívá k tomu, aby Pirátská strana fungovala dobře,” řekl novinářům ve středu ve Sněmovně Michálek.

Piráti na celostátním fóru oficiálně zahájili jednání o jeho odvolání. Hlasovat se bude od 1. do 4. listopadu.

Nikoho jsem nešikanoval, brečel jen jeden člověk, říká Michálek

Domácí

Krátce před tématem údajné šikany na sebe strana strhla pozornost dopisem plným vulgarit, který napsala bývalá předsedkyně pražského zastupitelského pirátského klubu Michaela Krausová. Dopis byl určený Michálkovi, který je jejím přítelem, ale unikl na veřejnost. Krausová v dopise hrubými slovy útočí na Koláříkovou.

I v tomto případě přispěchal Kalousek s glosou, že už víme, jak se Piráti ve straně oslovují.

Pirátská sprostota inspirovala Kalouska: Už víme, jak se oslovují Piráti

Domácí

Sám Kalousek má s vnitrostranickými spory také své zkušenosti. V roce 2006 rezignoval na post předsedy KDU-ČSL poté, co nezískal podporu pro plán jednat o sestavení vlády s ČSSD. Takový kabinet by se opíral o podporu komunistů.

V TOP 09, kterou spoluzakládal, patřil zase ke kritikům předsedy Jiřího Pospíšila, který byl jeho nástupcem v čele strany.

Reklama

Související články

Piráti nabírají členy. I mezi seniory

Piráti, kteří se opírají hlavně o mladé voliče, spouštějí náborovou kampaň a oslovují své příznivce, aby se stali členy strany. Chtějí přilákat i seniory. Nyní...

Výběr článků

Načítám