Hlavní obsah

Krausová už nevede Piráty v pražském zastupitelstvu

Právo, trj, kab
Praha
Aktualizováno

Šéfka koaličního klubu Pirátů v pražském zastupitelstvu Michaela Krausová ve čtvrtek oznámila rezignaci na post šéfky klubu. Stalo se to poté, co média začala probírat její někdejší schůzky s manažerem společnosti JCDecaux Tomášem Tenzerem, který spolu s bývalým místostarostou Prahy 1 z ODS Michalem Valentou čelí obžalobě v kauze umístění čtyř reklamních poutačů do východu ze stanice metra Staroměstská.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Primátor Zdeněk Hřib (vlevo) a předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová (vpravo)

Článek

„Nechci, aby tyto dříve ukončené schůzky jakkoli ohrožovaly naši Pirátskou stranu. Proto jsem se rozhodla rezignovat na post předsedkyně klubu a stát se neuvolněnou zastupitelkou,“ řekla Krausová, která tyto kontakty neuvedla v evidenci lobbistických kontaktů na internetu. Místo ní Piráti zvolili do čela svého sedmnáctičlenného klubu Viktora Mahrika.

Ten se však s Tenzerem scházel také. Mahrik to přiznal v evidenci kontaktů. Ve středu do ní zapsal schůzky i více než rok staré. Zatímco Krausová novinářům sdělila, že schůzky s Tenzerem ukončila ve chvíli, kdy byl obžalován, Mahrik se s Tenzerem setkal ještě před týdnem 10. října.

„Na zahájení Signal festu jsem se potkal s Tomášem Tenzerem. Ptal jsem se ho, jak se vyvíjí jeho soud. On mi sdělil, že JCD má připravené řešení ukončení smlouvy s HMP. Doporučil jsem mu, ať řešení zašle přímo primátorovi,“ napsal.

Mahrik si ve středu vzpomněl ale i na kontakty např. z loňského léta z 23. července. „Tomáš Tenzer mne kontaktoval ve věci, kdy sháněli panelisty na konferenci o městském mobiliáři. V rámci schůzky jsme mluvili o připomínkách JCD k připravované soutěži na mobiliář,“ napsal Mahrik.

„Podezření budilo zejména to, že podklady připravoval pan Mates, který byl propojený s BigBoardem. Také si stěžoval, že s nimi město nejednalo o tom, jak bude smlouva ukončena. Ke konci smlouvy tak JCD bude nuceno přístřešky odstranit se vším všudy. Svou účast na diskusi jsem přislíbil a také jsem tam šel,“ dodal.

„Tyto schůzky byly uvedeny v mém veřejném kalendáři, což je v souladu  s vnitrostranickým předpisem o lobbingu,” dodal Mahrik.

„Transparentnost?“

Krausová napadla kvůli vztahům s reklamními společnostmi tři ze čtyř dalších subjektů v zastupitelstvu – ODS, ANO a TOP 09. Vyvolalo to ostré reakce. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil označil vystoupení Krausové za „morální kýč“, protože kritizuje ostatní, ač jde o její problém.

„Deklarovali jste svým voličům, že budete otevření, průhlední, v tuto chvíli jste zastřeni mlhou,“ vyčetl Pirátům exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle šéfky klubu ODS Alexandry Udženije se Piráti po rezignaci Krausové nemají co ohánět transparentností. „Přiznali jste jejím odstoupením, že něco není v pořádku. Tak jaká transparentnost?“ ptala se Udženija.

Opozice poukazovala na chystaný tendr na pražský mobiliář. Dávná smlouva na něj vyprší společnosti JCDecaux v roce 2021. Zájem o zakázku projevuje skupina BigBoard, konkurent JCDecaux.

A pointa? kontruje Hřib

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chystá pražský radní Jan Chabr (Spojené síly, TOP 09) vypsání tendru na až dvacet let provozování pražského mobiliáře i v angličtině, „abychom dosáhli zahraniční účasti“.

Hřib se Krausové zastal. „Příběhu chybí pointa v tom, že by mělo docházet k jakémukoli vystupování v zájmu firmy JCDecaux,“ poznamenal primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám