Hlavní obsah

Kubek: Babiš je mazaný obchodník, z podzimních odměn zdravotníkům udělal celoroční

Praha

Ze slíbených podzimních odměn pro zdravotníky udělala vláda celoroční. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka je premiér Andrej Babiš (ANO) mazaný obchodník, který ví, že když se bude záležitost s odměnami dlouho protahovat, „spolknou” více koronavirových vln. „Je to trapné,” řekl Novinkám. Pocit frustrace se tak podle něj mezi zdravotníky v nemocnicích stále stupňuje, cítí se jako osamocené jednotky.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

Původně měli zdravotníci dostat odměny stejně jako za jarní, tak i za podzimní vlnu. „Zase to bude asi za tři měsíce – říjen, listopad, prosinec,“ sliboval ještě v prosinci premiér. A i ministr zdravotnictví Jan Blatný mluvil v prosinci o tom, že odměny za podzim přijdou na začátku roku.

Jenže nyní je to jinak. Odměny přijdou v dubnu nebo květnu a nebudou za podzim, ale rovnou za celý rok 2021.

„Pan premiér Babiš je mazaný obchodník. Ví, že když se záležitost s odměnami bude dlouho protahovat, tak že za jedny peníze spolkne vlnu podzimní i jarní.
Milan Kubek

„Stejně jako v minulém roce byla odměna, která zahrnovala minulý rok. Ta odměna, o které nyní mluvím, je za rok 2021. Je to jasný signál toho, jak si vláda a stát váží práce zdravotníků,“ prohlásil v pondělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Tehdy také vláda schválila odměny pro zdravotníky.

Zdravotníci dostanou odměny 75 000 korun

Domácí

„S další částkou není v tomto rozsahu již počítáno,“ doplnila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

„Je to trapné,“ říká Kubek

V podstatě tak vláda na slíbené podzimní odměny zapomněla a udělala z nich odměny celoroční. „Máte pravdu,” potvrdil Novinkám Kubek.

„Premiér Babiš je mazaný obchodník. Ví, že když se záležitost s odměnami bude dlouho protahovat, tak za jedny peníze spolkne vlnu podzimní i jarní. A kdo ví, co nás ještě čeká. Je to samozřejmě trapné. Je vidět, že pro vládu zdravotníci prioritou nejsou,“ vysvětlil Kubek.

Jsme oběťmi nebývalého experimentu na lidech ze strany Babiše a Blatného, tvrdí šéf lékařské komory Kubek

Domácí

Konec epidemie je navíc v nedohlednu, počty nově nakažených skáčou po tisících, a stále tak končí denně stovky lidí v nemocnicích. Ty se potýkají s nedostatkem personálu i lůžek. Odkládají se lékařské zákroky, podle Kubka nyní již například i ty onkologické.

My jsme armáda, která nedobojovala podzimní bitvu a bez jakéhokoli oddechu nás vláda nahnala do vlny povánoční. To nemůže žádná armáda vydržet.
Milan Kubek

„Minimálně ještě dva týdny navíc poroste počet pacientů v nemocnicích. A pokud se podaří křivku obrátit k lepšímu, tak hrozí opakování již několikrát zopakovaného scénáře,“ dodal Kubek. Při zlepšení situace podle něj vláda přistoupila k razantnímu rozvolňování, které způsobilo opětovné nárůsty.

Statistici hlásí nebývale vysoké počty úmrtí

Domácí

Zdravotníci tak od začátku epidemie neměli prostor se nadechnout. „My jsme armáda, která nedobojovala podzimní bitvu a bez jakéhokoli oddechu nás vláda nahnala do vlny povánoční. To nemůže žádná armáda vydržet,“ řekl.

Konec některých praxí

Zdravotníkům denně umírají pacienti pod rukama. „Pocit frustrace je čím dál tím větší. Mezi kolegy se množí postoj: teď nějak vydržíme, protože nejsme žádní dezertéři. Nemocniční lékaři a sestry mají pocit opuštěné jednotky,“ uvedl Kubek.

Vláda podle něj není ochotná zavřít továrny, místo toho počítá s tím, že to prostě zdravotníci zvládnou. „A řada soukromých lékařů ve vyšším věku zavře praxe, jakmile epidemie skončí. Tohle už nechtějí nikdy zažít,“ dodal.

Do přetížené chebské nemocnice nastoupí dva vojenští lékaři

Domácí

Šéf České lékařské komory tak dlouhodobě zastává názor, že by továrny měla vláda na tři týdny zavřít, místo polovičatých opatření. „My tu hledáme nějaké zázračné řešení, třeba zázračný lék, abychom nemuseli nic dělat. My čelíme stejnému viru, nemáme hloupější obyvatelstvo, tak se asi něco dělá blbě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám