Hlavní obsah

Hlavní argument pro koalici Spolu padl, řekl Kuba. Fiala nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci a TOP 09 pod značkou Spolu.

Foto: Právo

Jihočeský Hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

Kuba zpochybnil důvod další existence trojkoalice. „Na výkonné radě ODS se vždy říkalo, že spojení je výhodnější při přepočítávání, že dosáhneme více mandátů, ale tento hlavní argument nyní padá,“ řekl Kuba v HN.

Podle něj to ale nutně neznamená, že by koalice měla být rozpuštěna. „Neumím si moc představit ji teď rušit. Hlavně by teď lídři měli udělat všechno proto, aby vyhrála volby. Aby se ODS spojovala do trojkoalice a ta trojkoalice byla nakonec druhá nebo třetí, tak to mě osobně teda úplně nebaví,” napsal na Twitter.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

O předsedovi Asociace krajů Kubovi, členovi výkonné rady ODS, se hovoří jako o politikovi, který svou razancí převyšuje předsedu Fialu, a mohl by se tak stát příštím lídrem. ÚS zrušil desetiprocentní hranici pro dvoukoalice a patnáctiprocentní pro trojkoalice.

Fiala: Síly se nesmí štěpit

Podle Fialy se ale nemění nic na argumentech, se kterými občanští demokraté vstupovali do trojkoalice. „Musíme zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit síly napravo od středu, aby se neštěpily a společně přečíslily ANO,“ reagoval na Kubu.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka napsal, že účelem vzniku koalice je od počátku jasná vize, jak ČR vyvést z pandemie a ekonomické krize.

Poslanci už vymýšlejí bonus pro vítěze voleb. Právě to přitom Ústavní soud škrtal

Domácí

„To platí i nadále, volby chceme vyhrát a sestavovat vládu. Máme kompetentní lidi a pro práci v týmu jsme silnější, personálně, odborně i z hlediska prosazení našich priorit. Pokud bychom koalici sestavovali jen z pragmatických důvodů kvůli výhodnosti, rozpustili bychom ji, ale my v ní vidíme velký potenciál a jsme dál spolu,“ uvedl.

„Tlak na rozchod to není“

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové „hlasy pár jednotlivců z vnitřních řad“ neznamenají tlak na rozchod. Doplnila, že o finální podobě kandidátky za TOP 09 rozhodne 25. února výkonný výbor strany.

Ústavní soud zvýhodnil pravicové trpaslíky

Domácí

Na sociálních sítích reagoval na Kubova slova také expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Začít teď nahlas besedovat o tom, zda na tomto cíli Ústavní soud něco změnil, je nejspolehlivější cesta k volební porážce všech koaličních subjektů,“ uvedl s tím, že koalice má potenciál zvítězit ve volbách, nominovat premiéra a vrátit zemi demokratickou vládu.

Podobně jako Fiala i šéfové dvoukoaličních stran pirát Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan už oznámili, že se nerozejdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám