Hlavní obsah

Poslanci už vymýšlejí bonus pro vítěze voleb. Právě to přitom Ústavní soud škrtal

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní komise pro Ústavu rozjela první konzultace o podobě volebního zákona po škrtech Ústavního soudu. Mezi poslanci překvapivě zazněl i nápad přiznat vítězi voleb bonus v podobě dalších mandátů, který by mu ulehčil sestavit koaliční vládu. Přitom přepočet hlasů na mandáty, který zrušil ÚS, zvýhodňoval vítěze a krátil menší strany, což vedlo k ústavní stížnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

ANO v minulých volbách získalo 78 mandátů, tedy asi o 15 víc, než by dostalo při přísně poměrném systému. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek řekl, že by „v zákoně měl být zachován nějaký bonus pro vítěze“.

Tato možnost na jednání komise také zazněla, ale shoda na ní nepanuje. Podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) však tuto představu komise ze stolu nesmetla.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Je ale zjevné, že parlament bude muset najít takovou formulaci, aby na bonus nedopláceli ti nejmenší, jinak by škrty Ústavního soudu neměly smysl a strany by na takové poškozování slabších stran už nepřistoupily.

V Řecku měli 50 křesel navíc, ale zrušili to

Bonus pro vítěze platil například v Řecku. První strana na pásce inkasovala v 300členném parlamentu navíc 50 mandátů. Platilo to ještě ve volbách 2019, ale po reformě zákona byl pro příští volby bonus zrušen.

Jak férová je doopravdy D´Hondtova metoda a kde ve světě ji používají

Evropa

Sněmovní komise debatovala i o matematickém modelu pro přepočet hlasů na mandáty, který bude spravedlivější. Mohl by proběhnout ve dvou skrutiniích. V prvním kole by se tak mohly podle výsledků z krajů rozdělit mandáty celostátně a ve druhém pak v krajích. Jak uvedla šéfka poslanecké komise Kateřina Valachová (ČSSD), pro přepočet mandátů existuje mnoho variant.

Podle lidovce Marka Výborného není vyloučeno, že by pro koalice mohlo být opět zavedeno kvorum pro vstup do Sněmovny, které ÚS vyškrtl (10 procent pro dvoukoalice, 15 procent pro trojkoalice). Bylo by ale tentokrát nižší.

Lidovecký návrh, který již je ve Sněmovně, počítá se sedmi procenty pro dvoučlennou, devíti pro tříčlennou a 11 procenty pro koalici s více členy. „Je to přiměřené, máme na tom shodu i v rámci koalice Spolu,“ podotkl Výborný i za koaliční partnery ODS a TOP 09.

Volby se mohou konat i bez dohody stran, míní šéf volebního senátu

Domácí

Jak dodal, vyšší kvorum pro koalice by zabránilo, aby se ve Sněmovně vytvořilo mnoho klubů, což by ztížilo shodu na nějaké většinové a stabilní vládě. To ostře kritizoval ve středu premiér Andrej Babiš (ANO).

Čachry s kraji?

Pro jednotlivou stranu dál platí pětiprocentní klauzule. Kdyby v tomto bodě parlament do zákona nezasáhl, platilo by pět procent i pro jakoukoli koalici.

Volby by se podle většiny členů komise měly konat jako dosud ve 14 krajích, protože jinak by se zkomplikovala příprava již rodících se kandidátek. „Převažoval expertní názor na zachování nynější struktury volebních krajů,“ sdělila Valachová. Do této části zákona ÚS nesáhl.

Jak Rychetský v roce 2000 hájil volební zákon, který teď ÚS pod jeho vedením seškrtal

Domácí

Ve čtvrtek ale předseda Sněmovny Vondráček po jednání s Babišem nevyloučil návrh, že by se mohlo volit v jednom obvodu, který by tvořila celá ČR. Tuto možnost zmínil ve středu i šéf ČSSD Jan Hamáček s tím, že by to bylo sice nejčistší, ale i nejsložitější.

Jak řekl Právu pirát Pikal, zástupci TOP 09 dali ke zvážení i vytvoření osmi krajů, kdy by se některé současné spojily. Ukázali i obrázek, kde např. Olomoucký kraj by se spojil se Zlínským, Vysočina s Jihomoravským a Karlovarský s Ústeckým. Liberecký by mohl tvořit jeden volební obvod s Královéhradeckým a Pardubickým. „Nebylo by to jednoduché, protože by se musely dohodnout na jedné kandidátce,“ řekl Pikal.

Reklama

Výběr článků

Načítám