Hlavní obsah

KSČM loni hospodařila se ztrátou přes devět miliónů

Praha

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) loni hospodařila se ztrátou téměř 9,2 milionu korun, o rok dřív byla v zisku. Většinu výnosů představoval státní příspěvek, z nákladů šla největší část peněz na služby, kam patří volební náklady nebo opravy majetku, a mzdy. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou strana v sobotu zveřejnila na svém webu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip vloni věnoval straně 237 tisíc korun.

Článek

Sobota je nejzazším termínem, do kterého musejí politické strany a hnutí předložit do Sněmovny výroční finanční zprávy za předchozí rok.

Z nákladů zhruba 147,5 miliónu korun padlo na služby 59,4 miliónu, z toho na volby 27,4 miliónu. Na mzdy strana vydala 41,9 miliónu a na sociální pojištění téměř deset miliónů korun.

Na výnosech 139,3 miliónu korun se státní příspěvek na volební náklady a činnost strany podílel 79,5 miliónu korun a příjmy z pronájmů nemovitostí 26,4 miliónu. Na členských příspěvcích komunisté zaplatili 16,8 miliónu korun, na darech strana dostala téměř 11 miliónů. Nejvíc peněz loni KSČM věnovala kandidátka strany z posledních dvou senátních voleb v Praze 11 Jana Čunátová (364 000 Kč) a předseda strany Vojtěch Filip (237 000 Kč).

Za rok 2015 vykázala KSČM přebytek po zdanění 22,2 miliónu korun, který byl převeden na účet nerozděleného zisku minulých období. Na něm má strana po započtení loňského výsledku 136,1 miliónu korun.

Hodnota dlouhodobého majetku strany se loni snížila o 700 000 korun na 104,2 miliónu korun. KSČM nemá žádné bankovní úvěry ani půjčky.

Kromě ODS byly velké strany ve ztrátě 

Velké parlamentní strany loni většinou hospodařily se ztrátou, do značné míry to způsobily zvýšené výdaje na podzimní krajské a senátní volby. Výjimkou je ODS, která měla po zdanění zisk 8,9 miliónu korun. Vyplývá to z výročních finančních zpráv, které strany do soboty dne musely předložit do Sněmovny.

Nejvýraznější negativní výsledek hospodaření vykázala ČSSD, která hospodařila se ztrátou 180,2 milionu korun. Podílí se na tom půjčka, kterou si sociální demokraté vzali po rozsudku, podle něhož měla strana advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit 338 miliónu korun.[celá zpráva]

Hospodaření hnutí ANO za loňský rok skončilo ve ztrátě 40,4 miliónu korun. Ke konci roku 2016 hnutí dlužilo svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce přes 153 miliónů korun. [celá zpráva]

TOP 09 měla loňský rok ztrátu zhruba 18 miliónů korun, pokryla ji ze zisků, s nimiž hospodařila v minulých letech. [celá zpráva]

KDU-ČSL loni vykázala ztrátu 985 000 korun. Starostové a nezávislí (STAN) loni hospodařili se ztrátou 2,4 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám