Hlavní obsah

Hospodaření ČSSD skončilo ve ztrátě 180 miliónů

Právo, Novinky, bja, kab
Aktualizováno

Sociální demokracie skončila v roce 2016 ve ztrátě 180,2 miliónu korun. Záporný hospodářský výsledek ovlivnila dohadná položka ve výši 118,3 miliónu korun. Její výši strana odhadla. Měla by ji zaplatit pozůstalým advokáta Zdeňka Altnera. Podle rozsudku Městského soudu má přitom ČSSD v kauze Altner vyplatit 338 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec (vlevo) s Bohuslavem Sobotkou

Článek

Z výroční finanční zprávy vyplývá, že v loňském roce měla sociální demokracie výnosy ze státního rozpočtu 128,7 miliónu korun. Z nájmů, služeb a ostatních činností činily výnosy 22,3 miliónu korun a z darů a členských příspěvků 39,3 miliónu korun. Z půjček a úvěrů pak získali 258 miliónů korun.

Výdaje jsou 370,5 miliónu korun, z toho na volby padlo 114 miliónů korun a na provoz téměř 200 miliónů korun.

„Položka Altner”

Zvláštní kapitolu tvoří dohadná položka, kterou ČSSD vyhradila na dluh u pozůstalých advokáta Zdeňka Altnera. ČSSD má u Fio banky uzavřenou smlouvu o úvěru, ve které se banka zavazuje straně poskytnout úvěr ve výši 338 miliónů korun. Úvěr zatím nebyl čerpán. Peníze měla ČSSD podle loňského pravomocného rozsudku pražského městského soudu vyplatit svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, se kterým prohrála letitý spor.

Proti rozhodnutí soudu podala ČSSD dovolání k Nejvyššímu soudu, který vyhověl jejímu návrhu na odkladný účinek rozhodnutí.

Altner loni na podzim zemřel a jeho nároky jsou tak předmětem dědického řízení. To podle informací Práva ještě trvá. Částku 338 miliónů korun ČSSD do nákladů nezaúčtovala. Jak vysvětluje ve své výroční zprávě, do nákladů napsala dohadnou položku pasivní ve výši 118 290 000 korun.

„Výše dohadné položky byla stanovena po právní a ekonomické analýze na základě posouzení pravděpodobnosti a hodnotových dopadů možných výsledků rozhodnutí Nejvyššího soudu,” píše ČSSD.

Pokud by ČSSD dohadnou položku nevytvořila, skončila by ve ztrátě 61,9 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám