Hlavní obsah

Krkonošské hřebeny zasypal sníh

Právo, pra

Letos první podzimní sníh, jenž má šanci se udržet, zasypal v noci na neděli hřebeny Krkonoš. Teplota v nejvyšších partiích hor spadla k minus pěti stupňům. Sníh loňský podzim napadl na nejvyšší české hoře, 1603 metry vysoké Sněžce, 24. září. Tehdy ale nebylo na Sněžce zdaleka tolik sněhu jako dnes.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Pohled ze Sněžky

Článek

Souvislá místy třícentimetrová sněhová vrstva leží od nedělního rána u Luční boudy v nadmořské výšce 1410 metrů. Sněhový poprašek posypal okolí Dvořákovy boudy nad Špindlerovým Mlýnem. Sníh se drží od výšky nad osm set metrů.

Rozdíl teplot mezi holými stráněmi u Boudy pod Sněžkou v Obřím dole, kde teploměr nedělní ráno ukazoval půl stupně pod nulou, a vrcholem Sněžky, představoval skoro minus šest stupňů.

„Sněžku posypal nesouvislý poprašek sněhu už čtvrtek, kdy se teplota pohybovala kolem minus dvou stupňů. Nedělní ráno leželo na vrcholu Sněžky patnáct centimetrů sněhu,“ okomentovali předzvěst nadcházející zimy z polské vrcholové observatoře.

Ostrůvky sněhu, které se objevily na Sněžce čtvrteční odpoledne, nepředstavují na nejvyšší české hoře žádnou raritu ani uprostřed léta.

Souvislá vrstva sněhu napadlá v noci na neděli má šanci vydržet na krkonošských hřebenech do jara. Rozdíl teplot a povětrnostních podmínek mezi nižšími a vrcholovými partiemi Krkonoš by neměli podcenit turisté. Ti by neměli zapomenout přibalit před horskou túrou do batohu zimní výstroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám