Hlavní obsah

Krize končí, teď ale začíná vadit zase Schillerová

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční strany se sice shodují v tom, že konec vládní krize je na dohled, ale podle některých politiků by mohla nově přijít na přetřes otázka, zda je vhodné, aby na svém postu setrvala náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Důvod je jediný: obvinění jejího zetě a majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka kvůli únikům z policejních spisů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Alena Schillerová

Článek

„Je to zajímavý důvod k přemýšlení,“ uvedl v neděli v TV Prima místopředseda sociální demokracie a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Začínám tušit, co znamená rodinná firma,“ dodal s narážkou na fakt, že poslední písmena Rusňákovy firmy (DRFG) znamenají „family group”. K rodinné firmě navíc šéf hnutí ANO Andrej Babiš občas přirovnává i stát.

Podle Zaorálka není Rusňák obyčejným členem ANO. „Jsme na břehu brněnské mafie, máte takové obchodní aktivity a náměstkyni jako tchýni, “ poznamenal ministr s tím, že Rusňákova firma podniká s dluhopisy, má herny. Zaorálek uvedl, že Rusňák měl dříve problémy s centrální bankou. „Takže se vyplatí mít na finančním úřadu lidi, kteří pomohou, aby se tak příště nemohlo stát,“ dodal ministr zahraničí.

Připustil nicméně, že jeho strana nechce stupňovat požadavky, protože by se koalice rozpadla.

Mafie na jihu Moravy?

Podobné podezření vyslovil v neděli ve svém e-mailu také někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Kdyby prý byl Andrej Babiš předsedou jiné konkurenční strany, a nikoli hnutí ANO, určitě by bez zaváhání označil situaci na jižní Moravě tak, že ji ovládla mafie s dosahem do vlády.

„Sponzorským příspěvkem a skrytým náborem členů zaplatil a zajistil prostřednictvím ANO své manželce místo na kandidátce v komunálních volbách a posléze v radě města Brna. Zařídil také rychlý kariérní postup své tchýně téměř až na ministryni financí, neboť toto ministerstvo je pro jeho finanční podnikání ve stylu letadlo mimořádně důležité,“ uvedl Blažek podle něj možné Babišovo hodnocení situace.

O setrvání Schillerové na ministerstvu mají pochybnosti třeba i zástupci TOP 09 nebo lidovců. Podle místopředsedy Mariana Jurečky ale jde o složitější problém, protože náměstkyně spadá pod služební zákon a její konec není tak snadný, protože není politickou náměstkyní, nýbrž odbornou.

„Asi úplně nemůže za své rodinné příslušníky,“ prohlásil o ní v Otázkách Václava Moravce Jurečka, nicméně řešením by podle něj bylo, kdyby požádala o pozastavení služby.

Nových informací kolem Rusňáka se také chytil místopředseda TOP 09 Leoš Heger, když uvedl, že by se měly vyšetřit. „I u vysokých úředníků je střet zájmů vážná věc a je na místě postavit takového člověka mimo funkci,“ řekl.

O vážných obviněných Rusňáka zapochyboval místopředseda babišovců a ministr životního prostředí Richard Brabec, když připomněl, že byl vyslechnut a následně propuštěn. Podle něj byl řadovým členem hnutí a těžko vyčítat Schillerové, že nese odpovědnost za manžela své dcery.

„V každém případě bych o tom chtěl vědět víc,“ odpověděl Brabec na otázku, zda by Schillerové doporučil pozastavení své služby pro stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám