Hlavní obsah

Krematorium v Ostravě vybudovalo dodatečné chladírenské zařízení pro mrtvé s covidem

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Kvůli nebývalému nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s nákazou covid-19 vybudovalo krematorium v Ostravě speciální chladírenské zařízení mimo hlavní budovu. Chladicí boxy navýší současnou kapacitu o 50 míst pro zesnulé.

Foto: Profimedia.cz

Krematorium v Ostravě

Článek

Potřeba navýšení chladicích kapacit pro mrtvá těla vyplynula od města Ostravy, které je vlastníkem společnosti Krematorium Ostrava. „Primátor Ostravy Tomáš Macura před týdnem na jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje upozornil na velké zatížení ostravského krematoria. Na základě toho jsme informovali Ústřední krizový štáb a poskytli jsme městu Ostrava potřebnou součinnost,“ popsal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Dočasné chladírenské zařízení krematorium vybudovalo mimo budovu. Podle hygieniků se dostalo krematorium v posledních týdnech kvůli nárůstu zemřelých na onemocnění covid-19 na hranici skladovacích kapacit. „Ve srovnání s průměrnými počty zemřelých osob za toto období z minulých let přibyla asi třetina zemřelých oproti průměru za dané období. Průměrný počet je přibližně 45 zemřelých, v současnosti to bylo asi 70 osob,“ poukázal mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

V domovech seniorů jsou antigenní testy spolehlivější

Koronavirus

Dodal, že vybudovat dočasné místo, kde mohou být mrtví uloženi v chladicích boxech, bylo nutné. „Tímto opatřením magistrátu a krematoria se zcela jistě vyhneme potenciálním katastrofickým scénářům, kdy by těla mohla být skladována v provizorních, neetických podmínkách,“ avizoval s tím, že nyní nelze předjímat, jak dlouho bude navýšená kapacita chladicích boxů potřeba.

Ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík serveru SeznamZprávy řekl, že situace se začala dramatizovat koncem minulého týdne. Na začátku října šlo podle něj o jednotky případů, v půlce října to bylo kolem 10 a v pátek už krematorium zaznamenalo za den 24 zemřelých.

„Takže jsme reagovali zvyšováním kapacity na vysoká čísla, která začala zhruba před deseti čtrnácti dny. Když se celostátně nahlásí v celé zemi 250 mrtvých, k nám řádově přijde 25 s nějakým opožděním. Máme zhruba 10 procent z celé republiky,“ vysvětlil Furmančík s tím, že nyní by měla být skladovací kapacita zemřelých dostatečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám