Hlavní obsah

Krampol: Co řekl Zeman o umělcích, je blbost. Metál ale nevrátím

Novinky, Dominika Jeřábková

Herec Jiří Krampol kritizoval výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví. Na rozdíl od zpěváka Daniela Hůlky ale státní vyznamenání do rukou hlavy státu vrátit neplánuje.

Foto: Právo

Herec Jiří Krampol přebírá vyznamenání z rukou prezidenta republiky.

Článek

„Říkat, že umělci tvořili nejlépe, když byli hladoví? To znamená, že by měli být hladoví celý život, aby něco vzniklo? To je blbost,“ řekl Krampol Novinkám.

Odmítl navíc, že by stačil Zemanův argument o tom, že šlo o „drsný bonmot“. „Jestli se má dařit třeba dobrému divadlu, tak musí panovat pohoda, klid a lidé to musí dělat s radostí, protože je to baví a těší se na zdárný výsledek,“ míní herec.

Zdůraznil, že nerozumí tomu, jak by se někdo mohl těšit na druhý den, když bude mít hlad a bude spát pod mostem. „To si nedovedu představit,“ podotkl Krampol.

Zvolený prezident

Pokud však jde o ocenění Za zásluhy, které od Zemana v roce 2018 obdržel, neuvažuje, že by státní vyznamenání vracel. Doplnil k tomu, že výčitkám kvůli jeho přijetí navíc čelí dlouhodobě. „Co jsem měl dělat? Měl jsem říct, že si ho nevážím? Vždyť to byl zvolený prezident,“ řekl herec.

Miloši, proč jsi se obrátil proti svému národu? Hůlka vrátí Zemanovi státní vyznamenání

Domácí

Závěrem pak uvedl, že míchání vášní z jakékoliv strany podle něj není za současné situace namístě. „Myslím si, že bylo naopak dobré to, co se podařilo v první fázi (koronavirové krize), kdy si k sobě lidé našli cestu a nezištně pomáhali jeden druhému. Měli by se k tomu vrátit,“ uzavřel Krampol.

Vondráčková o vracení neuvažuje, Renč mlčí 

Mezi umělce, které Miloš Zeman během výkonu mandátu ocenil, dále patří i zpěvačka Helena Vondráčková. Ani ona však podle vyjádření manažera a manžela Martina Michala vrácení vyznamenání neplánuje. „Sledujeme to a vím, že o ničem takovém neuvažuje,” sdělil Novinkám.

Se stejným dotazem se Novinky obrátily také na dalšího z dříve oceněných, režiséra Filipa Renče, který pro Zemana natáčel i jeho volební klip před volbami v roce 2013. Ten se k možnému kroku ale odmítl blíže vyjadřovat. „Promyslím si, co udělám. Je to narychlo,“ řekl režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám