Hlavní obsah

Koronavirus už začíná strašit i Česko

ČTK, tin
Aktualizováno

Koronavirus šířící se Evropou už začíná strašit i české státní orgány. V severní Itálii, kam hodně Čechů jezdí lyžovat, roste počet obětí. A ministerstvo zdravotnictví v pondělí připustilo, že Česká republika může přistoupit k drakonickým opatřením. Stejně jako v Itálii může například uzavřít některá města. Pražské letiště od úterka vyčlenilo pro přílety z Itálie speciální brány.

Foto: Pavel Jaňourek , Novinky

Čechy evakuované z Číny začátkem února čekala po návratu cesta do nemocnice a karanténa (ilustrační foto)

Článek

„České zákony umožňují uzavřít po případném výskytu nového typu koronaviru města či obce. Spolupracovala by na tom policie nebo armáda,“ sdělil ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.

Přílety z Itálie začíná pražské letiště směrovat do speciálních bran

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví Právu upřesnilo, že se jedná o krizový zákon, konkrétně paragraf 6. V něm stojí, že vláda je oprávněna v době trvání nouzového stavu na nezbytně nutnou dobu a v nezbytně nutném rozsahu nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území a zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na vymezených místech nebo území.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty na sever Itálie

Domácí

„Situace v Itálii je do značné míry znepokojující,“ dodal Vojtěch, který se v pondělí zúčastnil telekonference se zástupci dalších evropských států. Kvůli současné situaci kolem koronaviru zasedne ve čtvrtek v Praze Ústřední epidemiologická komise.

Že je situace závažná, v pondělí potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Budeme se muset připravit i na nějaké krizové situace, pokud by infekce byla zavlečena do České republiky,“ řekl.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Opustíš izolaci, půjdeš do vězení

V ČR nebyl k pondělnímu datu dosud žádný případ koronaviru potvrzen. Problematické podle Prymuly ale je, že se ukazuje, že velká část nakažených nemá žádné příznaky. Zřejmě podle něj bude třeba evidovat jedince, kteří pobývali v rizikových oblastech Lombardie, ale třeba také Benátek.

„Rizikem není jen nákaza, ale také to, že by byla oblast uzavřená, lidé by museli v Itálii zůstat v karanténě a dva týdny by se nedostali domů,“ uvedl Prymula. V Itálii podle něj v současné době hrozí za opuštění nařízené izolace až tři měsíce vězení.

Už šest mrtvých na koronavirus v Itálii. Izolovaná města, lidé vykupují obchody

Evropa

Pokud by se nákaza u některého z Čechů potvrdila, byl by podle náměstka převezen do pražské Nemocnice na Bulovce, kde je dvacítka míst a dalších padesát lze aktivovat v podzemí. Pokud by její kapacity nestačily, připravila by se k použití speciální vojenská nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku s 80 běžnými lůžky a 20 lůžky intenzivní péče.

V Česku je v různých nemocnicích zhruba 1000 infekčních lůžek. Podle ministra by bylo možné vytvořit v případě potřeby stovky až nízké tisíce dalších.

Kroky v případě epidemie v Česku upravuje podle ministra Pandemický plán ČR a krizový zákon. „Mapovali jsme, která další zařízení bychom mohli dál využít,“ dodal Vojtěch.

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Koronavirus

Pražské letiště Václava Havla kvůli riziku šíření viru z Itálie vyčlenilo od noci na úterý speciální brány pro přílety z Itálie.

„Pro přílety z Itálie od dnešní půlnoci vyhradíme gaty s cíleným screeningem a zvýšenými hygienickými opatřeními. Podle našich informací jsme prvním letištěm na světě, které taková opatření na příletech z Itálie přijímá,” uvedlo letiště na Twitteru.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám