Hlavní obsah

Už šest mrtvých na koronavirus v Itálii. Izolovaná města, lidé vykupují obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Teherán
Aktualizováno

Itálie je po Číně, Japonsku a Jižní Koreji čtvrtou zemí nejvíce postiženou koronavirovou epidemií Covid-19. Počet nakažených tam v pondělí stoupl na 219 a nemoc si vyžádala čtvrtou, pátou a šestou oběť. Izolováno je v zemi jedenáct měst a obcí, kde žije 50 000 lidí. Lidé vykupují zboží, zejména trvanlivé potraviny, a mnohde už jsou prázdné regály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné regály v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Většina obětí je v Lombardii, uvedl podle agentura ANSA komisař Civilní ochrany Angelo Borelli. Čtvrtou obětí je 84letý muž z města Bergamo, který trpěl i dalšími nemocemi, pátou 88letý člověk z obc z obce Caselle Landi zhruba 60 kilometrů jižně od Milána a šestou je žena z Brescie, jež trpěla rakovinou.

„Počkejme na výsledky opatření zavedených včera, jestli přispějí ke zpomalení a zastavení šíření nemoci,” řekl guvernér regionu Lombardie Attilio Fontana televizi RTL. „Nikdo si nemyslel, že se bude šířit tak agresivně,” dodal.

Současně vyzval, aby lidé nevykupovali obchody, jak se to nyní ve strachu děje. „Musíme vést stejný každodenní život jako předtím,” apeloval.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Hlídka italských vojáků s rouškami v Miláně

Prázdné regály

Z regálů zmizely především trvanlivé potraviny, ale také zelenina. V mnoha obchodech v Miláně a okolí začal platit zákon džungle. Vzápětí poté, co se zrušily kvůli nákaze novým typem koronaviru mnohé společenské akce, uzavřely se školy, muzea a další objekty, vzali obyvatelé útokem supermarkety a hypermarkety. Nejenže zcela vykoupili dezinfekce, čistidla, gumové rukavice, jednorázové rukavice, dezinfekční gely, ale košíky začali plnit i potravinami.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Kromě trvanlivých potravin úplně vykoupili maso, brambory, uzeniny, zeleninu, ale především vodu, píše server deníku Corriere della Sera. V jednom z obchodů se podařilo nakupujícímu naložit do jednoho nákupního vozíku šest balení po šesti lahvích o objemu 1,5 litru. Celkem si odvezl 54 litrů vody.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Prázdné regály v obchodě ve městě Rozzano poblíž Milána.

Z regálů mizí i toaletní papír, šampony, zubní pasty, cukrovinky, čokolády, ale nezapomíná se ani na domácí mazlíčky. Žrádlo pro psy a kočky se kupuje ve velkém.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prázdné ulice CodognaVideo: Reuters

„Šla jsem nakoupit a v ohromném obchodě Carrefour jsem dostala jen jednu konzervu tuňáka a dvě brambory,“ stěžovala si matka tří dětí Francesca Singerová. Manažeři obchodu museli prostřednictvím tiskové agentury ANSA vydat prohlášení, že zásoby budou v obchodech bleskově doplněny. Zpoždění mají i dodávky nákupů až do domu. Nejbližší termíny dodání nákupů jsou avizovány až na úterý.

Giorgio Armani oznámil, že přehlídka s podzimními modely se koná v Miláně za zavřenými dveřmi. Z prázdného sálu se bude přehlídka jen streamovat. Milánský starosta oznámil, že školy a univerzity budou preventivně nejméně týden zavřené, i když se města netýká aktuálně vyhlášená karanténa.

V Římě nervózní taxikáři nechtějí odvážet asijské návštěvníky z letiště Fiumicino a jedna Číňanka v Turíně uvedla, že byla napadena jen kvůli svému původu.

Méně lidí je v nejen v Benátkách na náměstí Sv. Marka, ale také u římské fontány di Trevi.

V Itálii se propadl v pondělí  akciový trh o více než čtyři procenta.

Pátrání po pacientovi nula

Strach v Itálii umocňuje to, že se pořád nepodařilo najít pacienta nula. Ve městě Codogno rozšířil nemoc 38letý muž, který se setkal s přítelem, který se nedávno vrátil z Číny. Od 38letého muže se nakazila jeho manželka i kamarád, který si s ním šel zaběhat. Kamarádův otec pak nemoc rozšířil v restauraci. Nakazilo se i 26 zdravotníků. Problémem je, že u muže, který se vrátil z Číny, nebyla nákaza potvrzena testem.

U Milána se šíří koronavirus, zavřely školy, úřady i restaurace. Jeden člověk zemřel

Evropa

„Stále jsme nedokázali identifikovat pacienta nula, takže je těžké předvídat možné další případy,“ řekl předseda civilní ochrany Angelo Borelli. Kvůli nemoci se dokonce odložily tři zápasy první fotbalové ligy a uzavřená jsou i muzea a výstavy.

Předseda opoziční protimigrační Ligy Matteo Salvini už žádá uzavření hranic.

Test pro EU

Server varuje, že vzhledem k nakažlivosti je možné, že se Covid-19 rychle rozšíří po Evropě.

Podle listu The New York Times, který v titulku varuje před pandemií, je šíření koronaviru v EU největší výzvou od migrační krize v roce 2015, která ukázala slabost institucí. List uvedl, že pokud se virus začne šířit, bude to test pro politiku otevřených hranic, která je klíčovým prvkem politiky EU. Upozorňuje také na to, že v některých zemích bude pod tlakem zdravotnictví – zejména pak tam, kde se ho dotkla úsporná opatření.

Foto: Mapy.cz

Italské regiony Lombardie a Benátsko

I když slova o pandemii nejsou v citaci, nemoc se skutečně velmi rychle šíří. Počet obětí nového typu koronaviru v Íránu vzrostl z osmi na 12, což je nejvíc mimo území Číny. Virem se nakazilo 47 lidí, přičemž do tohoto čísla jsou započítáni i zemřelí pacienti. První případ infekce ohlásil také sousední Afghánistán.

Írán druhý v počtu obětí

„Íránské ministerstvo zdravotnictví registruje smrt 50 osob a desítky případů infekce v zemi,“ uvedl v pondělí poslanec íránského parlamentu Asadolláh Abbásí na tiskové konferenci. Většina případů nákazy se soustřeďuje do města Kom, kam nemoc Covid-19 zanesli podle íránských úřadů lidé, kteří přicestovali z Číny. Infekce se ale již rozšířila i do dalších íránských měst, včetně metropole Teheránu.

Koronaviru podlehlo v Číně dalších 150 lidí, rozšířil se i do Kuvajtu a Bahrajnu

Evropa

Afghánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se nemoc Covid-19 potvrdila u jednoho ze tří podezřelých případů v západní provincii Herát, která sousedí s Íránem.

Anketa

Mělo by Česko přijmout přísnější opatření proti šíření nemoci COVID-19?
Ano
90 %
Ne
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13403 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám