Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty na sever Itálie

Novinky, jas

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým občanům cestovat na sever Itálie do oblastí, které se potýkají s rozšířením koronaviru. Jedná se o Lombardii a Benátsko. Opatření platí do odvolání. Resort varuje cestovatele, že se v případě cesty do postižených oblastí mohou na dva týdny ocitnout v karanténě.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Vojáci s maskami před katedrálou v Miláně.

Článek

„Doporučujeme proto před cestou do výše zmíněných regionů pečlivě sledovat aktuální informace, neboť může docházet k dočasným opatřením, která mohou narušit silniční a vlakovou dopravu,“ uvedl resort, který připomněl, že italská vláda přijala v zasažených regionech řadu opatření včetně izolace obyvatel zasažených obcí.

„Vzhledem k rychlému rozšíření koronaviru v severní Itálii upozorňujeme, že v případě nepříznivého vývoje situace v místě pobytu se návštěvníci mohou ocitnout v případné 14denní karanténě,“ doplnil Černínský palác.

Omezení v schengenském prostoru kvůli nákaze koronavirem Evropská unie zatím neplánuje, uvedli v pondělí eurokomisaři pro zdraví a pro řešení krizí Stella Kyriakidisová a Janez Lenarčič. Na boj s nákazou chce dát EU 230 milionů euro (5,8 miliardy korun).

V Itálii bylo prozatím potvrzeno 152 nakažených a čtyři oběti. Případy nákazy byly zaznamenány rovněž regionech Piemont (Turín), Trentino Alto Adige (Trento a Alpy), Emilia Romagna (Bologna) a Lazio (Řím).

Foto: Mapy.cz

Italské regiony Lombardie a Benátsko.

Lidem resort doporučuje podobně jako v případě chřipkové epidemie dodržovat základní hygienická pravidla a snažit se vyhýbat místům s větší koncentrací osob. V případě obtíží by lidé měli kontaktovat zdravotníky na lince 112.

Už šest mrtvých na koronavirus v Itálii. Izolovaná města, lidé vykupují obchody

Evropa

„V případě nouze volejte pohotovostní linku Generálního konzulátu ČR v Miláně +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví ČR v Římě +39 335 310 450,“ dodalo ministerstvo s doporučením, aby se lidé před cestou registrovali v aplikaci Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD).

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

ČR zatím neplánuje přijímat další opatření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nicméně svolal na pátek Ústřední epidemiologickou komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám