Hlavní obsah

Koronavirus opět nabírá na síle

• Aktualizováno

Stejně jako v pondělí i v úterý přibylo v České republice přes 1000 případů covidu. Podobně vysoká čísla ministerstvo evidovalo naposledy počátkem května. Přibývá i lidí s covidem v nemocnicích, aktuálně je jich 148.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V pondělí testy potvrdily 1242, v úterý pak 1181 případů. Jak již dříve uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), převládají subvarianty mutace omikron BA.4 a BA.5, které sice nemají těžší průběh, ale jsou schopné obejít protilátky po předchozím prodělání nemoci.

Spolu s počtem nově potvrzených případů roste i průměrná týdenní incidence vztažená na 100 000 obyvatel, momentálně je na 46 potvrzených případech. Nejhorší situace je v hlavním městě, kde na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 113 nakažených.

Subvarianty omikronu v Česku dominují

Domácí

Ze 148 osob, které jsou momentálně s covidem v nemocnici, se sedm pacientů nachází ve vážném stavu vyžadujícím připojení na umělou plicní ventilaci či podporu tělního oběhu.

Zájem o očkování neroste

Přestože epidemie zrychluje, zájem o očkování se nezvyšuje. V úterý se nechalo očkovat 892 lidí, před týdnem jich bylo více než 900. Nejčastěji nyní lidé chodí pro třetí posilující dávku, v úterý ji dostalo 733 zájemců.

Dokončené očkování proti covidu má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování dorazilo 4,2 milionu z nich. Odborníci i ministerstvo se shodují v tom, že lidé nad 60 let a chronicky nemocní by měli před podzimní vlnou podstoupit další přeočkování čtvrtou dávkou.

Studie: Opakovaný kontakt s malými náložemi koronaviru vedl k lehkému covidu

Domácí

Anketa

Chystáte se na další očkování proti koronaviru?
Ano, už na opakovaný booster.
19,6 %
Ano, na první dávku.
1,1 %
Ne, už mám několik očkování a na další už se nechystám.
36,8 %
Ne, nemoc jsem prodělal a očkování nechci.
9,1 %
Ne, odmítám očkování proti koronaviru obecně.
33,4 %
Celkem hlasovalo 4118 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám