Hlavní obsah

„Komunistka“ má dvakrát víc nominací na šéfku Pirátů než Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosavadní šéf Pirátů Ivan Bartoš v sobotu obhajuje svůj mandát v čele strany. Nejvíce nominací však zatím suverénně dostala Jana Michailidu (Piráti), jež se netají svým komunistickým přesvědčením, jak v pondělí upozornily Novinky.

Foto: Novinky.cz s Právo a Facebook J. Michailidu

Rivalové v boji o post předsedy Pirátské strany Ivan Bartoš a Jana Michailidu

Článek

„Je potřeba, aby v této nelehké chvíli strana měla ve svém čele někoho, kdo má jako prioritu dlouhodobou záchovu pirátského hnutí," napsala Michailidu v kandidátské řeči, kterou zveřejnila na pirátském fóru.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

A na stejné platformě již dříve připustila, že má „vnitřní přesvědčení komunistické, ve smyslu původním (demokratickém)“. A přiblížila, že neoddiskutovatelnou součástí pirátství je podle ní odstranění duševního vlastnictví.

Michailidu obdržela od straníků doposud celkem šest nominací. „Neměli bychom dělat politiku tak, aby dobře vypadala, ale tak, aby dobrá od základu byla,“ vysvětloval například Jan Hrubeš z krajského předsednictva návrh na zvolení Michailidu šéfkou strany.

Bartoš oznámil kandidaturu na šéfa Pirátů. A posypal si hlavu popelem

Domácí

Obhajující předseda Bartoš v kandidátské řeči zase připustil, že nese svůj podíl na volebním fiasku, kdy Piráti obhájili pouze 4 z někdejších 22 poslaneckých křesel. Strana ale podle něj vyjde z prekérní situace silnější.

On sám ve vládě koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN nakonec obsadil post ministra pro místní rozvoj. Piráti mu však dále vyčítali, že si navzdory dřívější kritice kumulace funkcí ponechal i mandát poslance.

Piráti jsou v sobě. Europoslankyni ruply nervy, kvůli komunistické kandidátce sáhla k vulgaritám

Domácí

Bartoš prozatím získal oproti „komunistické kandidátce“ jen tři nominace.

Novinky se proto obrátily jak na Michailidu, tak Bartoše s dotazem, jak silnou podporu před sobotním online kongresem aktuálně cítí. Zatímco Michailidu vyjádření odmítla, Bartoš doposud nereagoval.

Pouze tiskový odbor strany prostřednictvím šéfa mediálního odboru Vratislava Filípka následně doplnil, že Bartoš o další nominace aktivně neusiloval, a tak jich více získat ani nemohl.

Bartoše chce vystřídat Wagenknecht. Z Pirátů je submisivní přívěsek, tvrdí

Domácí

Z vnitrostranického fóra navíc vyplývá, že v Praze měl při nominaci lehce silnější podporu i další z Bartošových vyzyvatelů senátor Lukáš Wagenknecht. Podle něj se z Pirátů stává submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci. Celkem obdržel stejně jako Bartoš nominace tři.

Čtveřice adeptů na pirátského šéfa uzavírá ostravský radní David Witosz, který obdržel jednu nominaci. „Strana, která vyzvala na souboj hnutí jednoho muže, se nestane stranou jednoho muže. Strana, která chtěla porazit hnutí ANO, se naučí používat slovo ne,” rýpl si v kandidátské řeči do pozice Bartoše.

Očekává se nicméně, že i navzdory nižšímu počtu nominací Bartoš funkci obhájí, a to zejména díky své přítomnosti ve vládě a ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám