Hlavní obsah

Komunisté chtějí protlačit možnost referenda o vystoupení z EU

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO, komunisté, SPD a Piráti se v úterý odpoledne sešli ve Sněmovně, aby se domluvili na parametrech zákona o obecném referendu. Podle KSČM a SPD by měli mít lidé možnost rozhodnout například o vystoupení Česka z EU. S tím však nesouhlasí hnutí ANO.

Foto: Novinky

Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik

Článek

„Měli bychom řešit základní parametry toho zákona. Nejpodstatnější bude otázka, co nemůže být předmětem referenda,“ řekl před schůzkou šéf komunistů Vojtěch Filip.

Podle Filipa v referendu nemohou být otázky týkající se základních lidských práv a daňového systému. Otázka o vystoupení z EU by podle něj vyčleněna být neměla.

„Nevidím důvod, proč by to mělo být v referendu vyloučeno, nota bene, když jsme do EU vstupovali na základě referenda,“ tvrdí Filip. Hnutí ANO s tím však nesouhlasí.

Stejně to vidí SPD. „Tam, kde je střetový bod, je hlasování o členství v mezinárodních organizacích. Tady ten rozpor je, myslíme si, že by to tam mělo být,” prohlásil Okamura.

„Piráti jsou proti vystoupení z EU. Pokud by takové referendum bylo, tak bychom přesvědčovali občany, aby byli pro setrvání,” sdělil k tomu místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Dalším parametrem, na kterém není shoda, je počet podpisů, které budou potřeba pro vyvolání referenda. Komunisté si představovali že by stačilo sto tisíc podpisů, ANO zase 800 tisíc. Podle Okamury je po schůzce shoda na 500 až 700 tisících podpisech.

Výběr článků

Načítám