Hlavní obsah

Komunisté bez škrtů výdajů na obranu rozpočet nepodpoří

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa strana nepodpoří návrh rozpočtu na příští rok, pokud nedojde ke snížení výdajů ministerstva obrany o 10 miliard korun. Vláda navrhla pro příští rok schodek ve výši 320 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip na archivním snímku

Článek

Pro podmínku snížení výdajů na obranu a jejich převedení do rozpočtové rezervy hlasovala většina členů výkonného výboru. „Abychom je mohli použít spíše na to, že armáda pomůže zdravotníkům, sociálnímu systému v řešení pandemie covidu, než aby udělala nákupy," řekl Filip.

Požadavek KSČM se tak střetává s tvrzením ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), podle ní obranné výdaje krátit nelze. Schillerová se v pátek snažila komunisty k podpoře rozpočtu přesvědčit. Menšinová vláda ANO a ČSSD na komunisty při většině hlasování spoléhá.

Nabídla mimo jiné podporu některým pozměňovacím návrhům, jako je podpora výstavby školek. Varovala zároveň před rozpočtovým provizoriem, které by za současné situace epidemie koronaviru mohlo vládě ještě více zkomplikovat její manévrovací prostor.

Návrh rozpočtu, který bude Sněmovna schvalovat příští týden ve středu, navíc nepočítá s dopady daňové reformy, která ruší superhrubou mzdu a zvyšuje slevu na poplatníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám