Hlavní obsah

Kompenzační bonus půjde čerpat i s dalšími podporami, odklepli poslanci

Sněmovna ve středu schválila ve stavu legislativní nouze kompenzační bonus pro podnikatele, které postihly dopady protiepidemických opatření. Podle návrhu stran vznikajícího kabinetu SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se STAN má být nově umožněn souběh vyplácení bonusu s dalšími podporami. Návrh nyní míří do Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vládní návrh kompenzačního bonusu, který fungoval i loni, počítá s tím, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně.

Pro osoby pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti bude příspěvek činit 500 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent.

Havlíček oznámil nové kompenzace. Trhovci mohou dostat až 90 procent z nákladů

Ekonomika

Návrh, který schválila vláda, také zachovává možnost nároku na kompenzační bonus v případě nařízené karantény nebo izolace u OSVČ a společníků malých firem. V takovém případě bude jeho výše 500 korun denně.

První tzv. bonusové období mělo být podle vlády od 22. listopadu do konce letošního roku. Zákonem bylo již dříve garantováno také druhé bonusové období odpovídající lednu 2022.

Co je navíc

Schválené změny nyní vychází z doporučení rozpočtového výboru, kde je předložil zejména jeho místopředseda Vojtěch Munzar (ODS).

Vedle umožnění souběhu bonusu s dalšími programy, prošel i návrh vypustit omezení, které znemožňuje výplatu příspěvku společníkům s.r.o., jejichž podíl představuje takzvaný kmenový list.

Výbor podpořil i třetí Munzarův návrh, který umožní žádat o příspěvek těm podnikatelům, kteří zahájili podnikání mezi letošním 1. srpnem a 22. listopadem. Na ně se podle Munzara ve vládním návrhu zapomnělo. Měli by podle něj problém dokázat případný propad příjmů. Nově by je měli prokazovat prodloužením časové řady svých příjmů.

Na návrh místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) doporučil výbor doplnit opatření, aby o bonus mohli žádat i živnostníci v karanténě nebo izolaci.

Sněmovna schválila ošetřovné i kompenzační bonus

Domácí

Bonus bude opět vyplácet finanční správa. Během pandemie, která začala na jaře roku 2020, přijala zhruba 2,7 milionu žádostí, na jejichž základě vyplatila kompenzace za zhruba 44 miliard korun. Žádosti za poslední období tzv. kompenzačního bonusu, tedy za letošní květen, bylo možné podat do 2. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám