Hlavní obsah

Havlíček oznámil nové kompenzace. Trhovci mohou dostat až 90 procent z nákladů

Provozovatelé zrušených vánočních trhů mohou dostat kompenzace do výše 90 procent z nepokrytých nákladů, prokážou-li pokles tržeb o 80 procent a více. V pondělí se na tom v rámci úpravy dotačního programu Covid Nepokryté náklady dohodl ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) s profesními svazy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zrušené vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Nová dohoda mezi ministerstvem a svazy o podobě dotačního programu bude podle Havlíčka fungovat na třech úrovních, přičemž ta poslední reflektuje zrušení vánočních trhů.

Podnikatelům, kteří zaznamenají propad tržeb o 30 procent, stát podle Havlíčka přispěje na 40 procent nepokrytých nákladů. Tuto formu podpory vláda schválila na jednání minulé pondělí. Nově pak platí, že podnikatelé, kteří prokážou pokles tržeb o 50 procent, budou mít nárok na dotaci na 70 procent nákladů.

Třetí úroveň se pak mj. soustředí na trhovce. Konkrétně se týká mikrofirem do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o 80 procent. V takovém případě budou moci čerpat kompenzace 90 procent nákladů, a to od 1. července letošního roku, uvedl Havlíček na svém Twitteru.

„Poslední varianta je například pro ty, kteří si připravovali výrobu na vánoční trhy několik měsíců a jsou na tom závislí,” potvrdil Havlíček deníku Právo.

Vláda minulé pondělí také schválila obnovení programu Covid 2021. V rámci něj budou moci podnikatelé čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Znovu začne fungovat také kompenzační bonus určený především pro živnostníky. Ti z něj budou moci získat podporu 1000 korun denně.

Zmíněné programy nebudou moci podnikatelé čerpat zároveň, vybrat si budou moci jednu konkrétní pomoc. Jednotlivé dotační tituly by ale měly být kombinovatelné se schválenou pomocí prostřednictvím programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

Reklama

Výběr článků

Načítám