Hlavní obsah

Kocábovi nic splácet nechci, odmítl Horáček podporu v kandidatuře na prezidenta

Právo, Novinky, Karolina Brožová
Aktualizováno

V roce 1989 spolu zakládali iniciativu Most, která zprostředkovávala komunikaci mezi disidenty a komunistickou vládou. Nyní Michal Horáček i Michael Kocáb veřejně hovoří o příští přímé prezidentské volbě. První zvažuje kandidaturu, druhý chce kandidáty vybírat. Spolupracovat spolu však nebudou - Kocábovu Kroměřížskou výzvu a podporu Horáček odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Horáček

Článek

Výzva, pod kterou se podepsali mimo jiné i právnička Hana Marvanová, senátorka Eliška Wagnerová (nestr. za SZ), senátor Václav Hampl (nestr. za SZ a KDU-ČSL), europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09), kněz Tomáš Halík, bývalá poslankyně Kateřina Jacques (SZ) nebo režisér Jiří Menzel, nabádá k podpoře demokratického kandidáta, který by porazil stávající hlavu státu Miloše Zemana.

Iniciativa byla založena v sobotu.

„Neurčujme budoucího kandidáta od zeleného stolu. Dejme prostor celému pelotonu vhodných demokratických kandidátů, z nichž nakonec společně podpoříme jednoho, který bude mít největší šanci na úspěch,“ píše se ve výzvě, za kterou stojí Kocábem založená iniciativa Peloton.

I kdyby iniciátorem byl kdokoli, s jeho pomocí zvolený prezident bude muset upřednostňovat jeho názory a jeho hierarchii hodnot
Michal Horáček

Odezva z Hradu na sebe nenechala dlouho čekat. „Podpora od této iniciativy bude pro vybrané prezidentské kandidáty jasným polibkem smrti,“ uvedl na Facebooku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb má spoustu hudebních aktivit.

„Prostě výhoda pro občany. Pokud někoho podpoří iniciativa Peleton, je to jasné potvrzení, že jde o nevolitelného prezidentského kandidáta,“ dodal.

Zástupci iniciativy v pondělí poděkovali Ovčáčkovi za "polibek života". „V mnoha lidech totiž posílí přesvědčení, že jde o dobrou věc. Zároveň litujeme, že současný prezident Miloš Zeman si od počátku oškliví podporu společenství, které by ho podpořilo jako každého jiného, pokud by splňoval kritéria demokratického a slušného prezidenta,” uvedli.

Podporu od skupinky signatářů posléze odmítl i Horáček, který nedávno veřejně oznámil, že přemýšlí o kandidatuře na hlavu státu. [celá zpráva]

Pospíšil: Takovou aktivitu podporuji

„I kdyby iniciátorem společenství, jakým je třeba Kroměřížská výzva, byl kdokoli – v tomhle případě například Michael Kocáb, Kateřina Jacques nebo Tomáš Halík – s jeho pomocí zvolený prezident bude muset upřednostňovat jeho názory a jeho hierarchii hodnot. A nikde přitom není psáno, že jsou lepší nežli jiné a že morálními a jinými dobrozdáními lze mlátit lidi za jiné preference po hlavě,“ vysvětlil své odmítnutí Horáček.

„Budu-li kandidovat, pak jako kandidát, jehož vztah s občany není zprostředkovaný. Bude přímý, tak jako je přímá česká prezidentská volba,“ napsal Horáček na Facebooku. Program, se kterým by sám předstoupil před voliče, by říkal jen to, co chce zastávat on sám. Občanům by tak mohl vzkázat, aby si byli jisti, že jej žádné partikulární zájmy neovlivnily. „Nejsem a nebudu dlužen nikomu nic – pouze občanům, kteří by mi na základě zveřejněného programu dali svou důvěru,“ dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Úspěšný Jiří Pospíšil

Europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09), který se také nechal slyšet, že zváží kandidaturu na prezidentský úřad, by podporu iniciativy a priori neodmítl. Není však rozhodnut ani o jejím přijetí. „Jsou to všechno vážené osobnosti, mám zvláště dobrý vztah s Hanou Marvanovou. Ale vzhledem k tomu, že ještě nejsem rozhodnutý kandidovat, neumím odpovědět na otázku, zda bych podporu přijal,“ řekl Právu.

Iniciativu však považuje za dobrý nápad. „Je dobře, že se takoví lidé angažují ve veřejné debatě, kdo má být prezidentem. Takové aktivity obecně podporuji,“ dodal.

Kroměřížskou výzvu zatím podepsalo několik desítek lidí včetně osobností z politiky a veřejného života.

Signatáři výzvy tvrdí, že v Česku jsou opět ohroženy hodnoty svobody a demokracie. „Čelíme dnes nebezpečí zvratu od demokratického vývoje k autoritativní formě vlády populistů a posunu naší země do sféry vlivu nedemokratických režimů, jež neuznávají hodnoty svobody a lidské důstojnosti,“ stojí v dokumentu.

Prezident může podle signatářů výzvy významnou měrou ovlivnit směřování Česka v budoucích letech a jeho výběr by měl být především věcí veřejnou. Autoři Kroměřížské výzvy chtějí při prezidentské volbě podpořit kandidáty, mezi jejichž priority patří například zakotvení ČR v NATO a spolupráce v rámci Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám