Hlavní obsah

Koalice v krajích: Dá se čekat oranžovo-rudé vyjednávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S ukončením voleb a sečtením hlasů vyvstala potřeba utvořit v krajích nové koalice. Zatímco u některých krajů je téměř jasno, u jiných se dá očekávat tvrdé vyjednávání.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení krajů po krajských volbách

Článek

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj se rozhodli jednat se všemi stranami, které se do krajského zastupitelstva dostaly, kromě komunistů. V neděli to oznámil pravděpodobný hejtman Martin Půta. Koaliční jednání v Libereckém kraji začala už v sobotu večer. Podle Půty by koalice se Změnou pro Liberecký kraj Jana Korytáře byla jen křehká, hodlá tak jednat i s jinými stranami, přičemž preferuje ODS. Podle Korytáře je však spojení s ODS možné až tehdy, když ostatní možnosti zkrachují.

Liberecký krajmandátů
SLK13
SZ Změna pro Liberec10
KSČM10
ČSSD7
ODS5

V Ústeckém kraji chtějí vítězní komunisté jednat hlavně s ČSSD a Severočechy. Pro většinu KSČM stačí jeden z těchto partnerů. Jednat se má začít v pondělí, podle některých hlasů by spojení se soc. dem. bylo popřením vůle voličů. V další řadě plánuje lídr KSČM v kraji jednání s ODS a hnutím PRO! kraj.

Ústecký krajmandátů
KSČM20
ČSSD13
Severočeši.cz9
ODS7
PRO! kraj6

Jediným krajem, který ovládla ODS, je kraj Plzeňský. Tam by se ovšem pro vytvoření většinové koalice musela spojit s levicí, mandátů má totiž stejně jako ČSSD a pravice získala jen tři křesla. Dosud vládnoucí ČSSD by stačilo, kdyby pokračovala ve spolupráci s komunisty. Ti si však o tři křesla polepšili a netají se tím, že nebudou jen tichým hlasem pro ČSSD. Jednání se mají rozběhnout až za týden.

Plzeňský krajmandátů
ODS15
ČSSD15
KSČM12
TOP 09 STAN3

Na vládě ve Středočeském kraji se chtějí podílet i komunisté, kteří téměř zdvojnásobili počet mandátů. Podle krajského předsedy KSČM Stanislava Grospiče budou chtít i zastoupení v krajské radě. ČSSD se podle svého volebního lídra Josefa Řiháka bude opět snažit sestavit jednobarevnou vládu. Jednání mají začít až po skončení senátních voleb.

Středočeský krajmandátů
ČSSD20
KSČM19
ODS16
TOP 09 STAN10

Vítězná ČSSD chce zahájit jednání o koalici na Vysočině ve středu po jednání krajského výboru. Podle volebních výsledků by se soc. dem. mohli spojit s komunisty, nebo lidovci. Podle nového pravděpodobného hejtmana Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) však připadá v úvahu i jakákoli jiná varianta.

Vysočinamandátů
ČSSD17
KSČM11
KDU-ČSL7
ODS5
Pro Vysočinu3
TOP 09 STAN2

V Moravskoslezském kraji zvítězila ČSSD, na druhém místě to byli komunisté, a tak bude pokračovat patrně levicová koalice. Vytvoření respektive pokračování levicové koalice by uvítal i volební lídr komunistů v kraji Josef Babka.

Moravskoslezský krajmandátů
ČSSD24
KSČM20
ODS9
KDU-ČSL7
Nezávislí5

V Jihočeském kraji chce ČSSD jako první oslovit komunisty, a to hned v příštím týdnu. Podle lídra a současného hejtmana Jiřího Zimoly je takový postup stejný jako před čtyřmi lety, kdy nejdříve jednali s ODS, která byla ve volbách druhá.

Jihočeský krajmandátů
ČSSD18
KSČM13
„JIH 12“9
ODS8
KDU-ČSL4
TOP 09 STAN3

Schůzku s vítěznou ČSSD plánují druzí komunisté v Jihomoravském kraji. Podle jejich šéfa Vojtěcha Adama se uvidí, jestli se soc. dem. spojí s nimi, nebo s lidovci, s nimiž je rovněž možná nadpoloviční většina. Podle hejtmana Michala Haška začnou jednání už v pondělí, spolupráce s pravicí kvůli programovým rozdílům však není možná.

Jihomoravský krajmandátů
ČSSD23
KSČM16
KDU-ČSL14
ODS7
TOP 09 STAN5

V Karlovarském kraji je možný vznik koalice složené s KSČM, ČSSD a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HHROM). Lídr hnutí Josef Hora se nebrání jednání v podstatě s kýmkoli. Podle ČSSD by bylo lepší, kdyby do dění v kraji zasahovalo co nejvíce politických subjektů.

Karlovarský krajmandátů
KSČM14
ČSSD13
ODS5
HNHRM5
ALTER4
TOP 09 STAN4

Jednání v Olomouckém kraji by měla začít v pondělí. Vítězná ČSSD tam bude hovořit s komunisty. Podle lídra kandidátky Jiřího Rozbořila bude soc. dem. jednat se stranami v pořadí podle preferencí, kterých dosáhly.

Olomoucký krajmandátů
ČSSD19
KSČM16
ODS8
Koalice pro Olomoucký kraj8
TOP 09 STAN4

Ve Zlínském kraji se vítězní soc. dem. chtějí v průběhu příštího týdne sejít se zástupci všech stran, které ve volbách uspěly. Hejtman a lídr ČSSD v kraji Stanislav Mišák uvedl, že rozhodnutí o koalici nepadne nejspíš dříve než po senátních volbách. Lidovci získali v kraji deset mandátů, ty jako partnera ale Mišák nepreferuje. Lídr lidovců Jiří Čunek podle Mišáka zašel příliš daleko. Výzvu k jednání čeká také SPOZ. V minulých letech v kraji vládla široká koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

Zlínský krajmandátů
ČSSD12
KDU-ČSL10
KSČM9
TOP 09 STAN5
ODS5
SPOZ4

V Královéhradeckém kraji bude chtít ČSSD dosadit na post hejtmana svého lídra Lubomíra France. V pondělí hodlá soc. dem. sestavit svůj tým, podle France je reálná koalice s druhými komunisty, vyloučeno však není jednání i s ostatními stranami.

Královéhradecký krajmandátů
ČSSD12
KSČM11
Koalice pro KHK7
ODS6
TOP 09 STAN5
Východočeši4

V Pardubickém kraji bude ČSSD vyjednávat nejdříve s SPOZ. Poprvé se mají sejít ještě v neděli, podle lídra kandidátky Martina Netolického však nelze čekat žádné závěry. V pondělí pak osloví KSČM a Koalici pro Pardubický kraj (KPK). Tu tvoří lidovci, SNK Evropští demokraté a hnutí Nestraníci. Soc. dem již vytvořili vyjednávací tým.

Pardubický krajmandátů
ČSSD12
KSČM11
Koalice pro Pardubický kraj10
ODS6
TOP 09 STAN3
SPOZ3

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám