Hlavní obsah

Koalice se opět hádá kvůli zákonu o nájemném

Právo, Vladimír Čechlovský, Petr Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracii se společně s komunisty podařilo ve Sněmovně již dříve protlačit do druhého čtení zákon o nájemném. To se nelíbí koaličním partnerům soc. dem., především lidovcům. A lidovci ve svém tlaku nyní přitvrdili. Požadují, aby byl návrh ze Sněmovny stažen a začalo jednání o nové podobě, která bude vyhovovat všem stranám vládní koalice.

Foto: Milan Haluška

Důl Darkov, epicentrum otřesů.

Článek

Shodl se na tom v pondělí celostátního výbor KDU-ČSL. Rozpor je hlavně v tom, jak chápat místně obvyklé nájemné. "Ukazuje se jako reálné nebezpečí, že ČSSD bude chtít současný návrh protlačit s pomocí komunistů. Pan Křeček o tom několikrát mluvil," řekl v pondělí Právu Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

Podle jeho slov jde i o reakci na to, že zatím nedošlo k jednání se soc. dem. ohledně zákona. "Spíše bylo vakuum. Čekali jsme na iniciativu soc. dem. Pan premiér přitom opakovaně hovořil, že koalice bude o zákonu jednat," dodal.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek označil dosavadní postup ze strany soc. dem. za "válcovací." "Na vládě byli naši ministři přehlasováni, ve Sněmovně dokonce s podporou komunistů. Situaci pokládám za vážnou, protože navrhovaný systém je nespravedlivý a asociální," řekl Právu Kalousek.

Sobotka nechce ustoupit

Lidovecký návrh má podporu v Unii svobody - DEU. "Pan ministr Němec je rád, že také lidovci jsou pro stažení zákona a jednání nad čistým stolem," tlumočil Právu ministrův názor tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) i přesto nedoporučí premiéru Vladimíru Špidlovi, aby vláda stáhla návrh zákona z projednání ve Sněmovně. "Myslím si stále, že je možné dospět k dohodě tím, že některé jeho pasáže upravíme," řekl Sobotka ČTK během návštěvy Kutné Hory.

Zvýšení činží by bylo v nedohlednu

Případné stažení návrhu ze Sněmovny by ale znamenalo, že schválení by se ještě více oddálilo. Je otázka, jestli by se koalice vůbec na novém znění vyhovujícím všem stranám vůbec dokázala shodnout. I kdyby k tomu došlo, v tomto volebním období by se již zřejmě nájmy nezvýšily.

Podobný názor jako Sobotka má i předseda podvýboru pro bytovou politiku Evžen Snítilý (ČSSD), který je zpravodajem tohoto zákona. "Podle mého lze dosáhnout dohody v rámci návrhu, který leží ve Sněmovně. Stojí to za to už kvůli úspoře času i kvůli tomu, že by se stažením opět zvýšila nejistota pronajímatelů i nájemníků," soudí Snítilý.

Poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček (ČSSD) považuje dnešní stav bez zákona za velmi znepokojující a tvrdí, že ke stažení návrhu není žádný důvod. "Není o čem bychom jednali. Lidovci žádný pozměňovací návrh nepředložili, a proto nevím, co se jim nelíbí," uvedl.

Místně obvyklé nájemné

Hlavní rozpor mezi soc. dem. a jejími koaličními partnery je v pohledu na to, jak chápat místně obvyklé nájemné, na které se činže mají dostat. Zatímco soc. dem. za místně obvyklou úroveň považuje průměr všech nájmů v obci, tedy regulovaných i volných, lidovci a unionisté požadují, aby se vycházelo jen z volných nájmů.

Návrh zákona prošel prvním čtením už loni na konci dubna. Vládní návrh se však znovu vrátil do podvýboru pro bytovou politiku. V úterý o něm bude jednat porada u vicepremiéra a ministra financí Bohuslava Sobotky.

Reklama

Související články

Činže neporostou ještě nejméně rok

Období nejistoty mezi nájemníky a majiteli pramenící z toho, že stále chybí zákon o nájemném, se zřejmě protáhne o řadu měsíců. Zvyšování činží se tím odloží....

Výběr článků

Načítám