Hlavní obsah

ČSSD s komunisty protlačila zákon o nájemném do 2. čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní návrh novely zákona o nájemném, který počítá s mírným růstem, poslala ve středu Sněmovna do druhého čtení. Návrh, podle kterého nájemné poroste nejvýše o 10 procent ročně, podpořila vládní ČSSD a podporu našla u komunistů.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

ČSSD tak ve věci nájemného hlasovala jinak než její koaliční partneři. Unionisté a lidovci naopak spolu s občanskými demokraty neúspěšně prosazovali zamítnutí návrhu, respektive jeho vrácení vládě k dopracování.

Koalici prý rozpor neohrozí

Premiér Vladimír Špidla po hlasování uvedl: "I když koaliční partneři KDU-ČSL hlasovali zcela opačně než ČSSD, vládní koalici to neohrozí. Je čas, abychom o tom jednali, nic nehrozí."

Lidovci však premiérův názor nesdílejí. "KDU-ČSL považuje zákon o nájemném za natolik důležitý, že je pro ni nepřijatelné, aby nevznikl společným přičiněním stran vládní koalice. Případný jiný postup by měl vážný dopad na vládní koalici," uvedl lidovecký odborník na bytovou problematiku Tomáš Kvapil.

Podle Hany Marvanové (US-DEU) ale záleží na dalším průběhu jednání. "Teď se ukáže, v jaké podobě zákon vzjede z výborů. Pokud by byl prosazen proti vůli koaličních partnerů, tak to je na jednání vedení koaličních stran," uvedla. "V koaliční smlouvě je, že proti vůli ostatních koaličních aprtnerů není možné schválit zákon spolu s dalšími stranami," dodala.

Pokračovat budou poslanci 13. května

Ministři unie a KDU-ČSL už ve vládě prosazovali takovou verzi zákona, která počítala s tím, že nájmy porostou až o 15 procent ročně a budou se rychleji blížit tržnímu nájemnému.

Odpoledne dolní komora svou dubnovou schůzi ukončila. Neprojednaná témata přesunula na své další jednání, které začne už v úterý 13. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám