Hlavní obsah

Koalice protlačila dál zvýšení DPH i solidární příspěvek z velkých příjmů

Sněmovna ve středu v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila vládní návrh na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procento na 15 a 21 procent a dalších úsporných rozpočtových změn. Opatření, která vláda předložila v jednom návrhu, mají za cíl snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. Opozice návrh kritizovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek spolu s premiérem Petrem Nečasem ve Sněmovně

Článek

Zvýšení DPH od příštího roku sníží podle analytiků kupní sílu domácností o stovky korun měsíčně. Podle poradenské společnosti Mazars se například průměrné domácnosti se dvěma dětmi sníží kupní síla o 250 až 300 korun měsíčně, důchodcům o 70 až 80 korun měsíčně.

Ministr financí Miroslav Kalousek označil předlohu za politicky výbušnou a kontroverzní. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o ní prohlásil, že je to zoufalý výkřik a zoufalá reakce vlády na to, že její koncepce daňové politiky selhala. Poslanec VV Michal Babák ji chtěl vrátit vládě k dopracování, poslanec KSČM Jiří Dolejš i jiní opoziční poslanci ji chtěli zamítnout. Ani jeden z obou návrhů ale neprošel.

Solidární příspěvek u příjmů nad 100 tisíc

Návrh obsahuje dále zavedení solidárního příspěvku pro zaměstnance a podnikatele s příjmem nad zhruba 100.000 korun měsíčně. Z rozdílu mezi touto částkou a svým příjmem budou odvádět sedm procent. Součástí vládního balíku daňových a dalších změn je i zrušení základní slevy na dani z příjmů pro důchodce. Zrušení se vztahuje na roky 2013 a 2015. Ve stejném období se mají zrušit i stropy na pojistné u zdravotního pojištění.

Vláda v předloze navrhuje také zcela zrušit tzv. "zelenou naftu", tedy vratku části spotřební daně z nafty určenou zemědělcům. Premiér Petr Nečas však v pondělí řekl, že vláda zachová zelenou naftu až do roku 2014, ale pro příští rok klesne vratka ze současných 60 na 40 procent.

Stát má dostat více, obce méně

Příjmy vyplývající ze zvýšení DPH a zdanění fyzických osob by měly plynout pouze do státního rozpočtu. Kvůli tomu navrhuje ministerstvo financí změnu rozpočtového určení daní, které by snížilo podíl obcí na příjmech z těchto daní. Obcím i krajům připadne od státu menší podíl tak, aby víc peněz dostal pouze stát.

Vládní předloha také zvyšuje sazbu daně z převodu nemovitostí o jeden procentní bod ze současných tří procent na čtyři procenta. Při prodeji nemovitosti například za milion korun zaplatí prodávající místo 30.000 korun 40.000 korun. Vláda si od toho slibuje ročně 2,5 miliardy korun navíc.

Kalousek poslance mimo jiné informoval, že návrh na zavedení daně z vína předloží vláda až v druhé polovině roku, protože s její účinností počítá až od roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám