Hlavní obsah

Koalice ANO a ČSSD se zasekla na minimální mzdě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koalice ANO a ČSSD se už několik měsíců nedokáže shodnout na tom, jak by se od příštího roku měla zvednout minimální mzda. Rozpor nevyřešilo ani středeční jednání koaliční rady.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při jednání tripartity. Archivní foto.

Článek

„Nedosáhli jsme shody,“ řekla novinářům ministryně financí Alena Schillerová po zhruba dvouhodinovém jednání, které nakonec muselo být přerušeno kvůli dalším pracovním schůzkám ministrů a premiéra.

ČSSD původně chtěla navýšit minimální mzdu od ledna o 1500 korun na 13 700 korun, což by znamenalo nárůst o 12,3 procenta.

Maláčová přišla s kompromisem 1200 korun

Premiér Andrej Babiš (ANO) si stojí za tím, že by se měla přidat tisícovka. Zaměstnavatelé by si představovali růst o 800 korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla kompromis 1200 korun, ale ani na tom se strany neshodly.

„Jako ministryně financí neumím obhájit důvod, proč už šest let minimální mzda roste rychleji než průměrná mzda,“ řekla Schillerová.

Dodala, že výše minimální mzdy má vliv na zaručenou mzdu. „Diktujeme podnikatelskému sektoru, jaké má dávat zaručené mzdy. Musíme si uvědomit, že jsme vláda, která tady je i pro podnikatele,“ vysvětlovala ministryně. Dohodu by chtěla najít do konce října.

Minimální mzda poroste i na Slovensku

V současnosti minimální mzda činí 12 200 korun. K jejímu zvýšení naposledy došlo vloni v srpnu ještě za vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Tehdy vzrostla o 1200 korun.

Během středy řešila minimální mzdu i slovenská vláda. Ta rozhodla, že od ledna příštího roku stoupne na 520 eur (v přepočtu 13 410 korun) měsíčně z letošních 480 eur (v přepočtu 12 380 korun), tedy o 8,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám