Hlavní obsah

Klub ČSSD po volbách vyvolá další hlasování o nedůvěře vládě

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecký klub ČSSD v sobotu rozhodl, že po podzimních volbách do Senátu a krajských zastupitelstev vyvolá ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, v tomto volebním období již čtvrté v pořadí. Navrhne také dolní komoře zřízení komise ke kauze poslance ODS Jana Moravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a šéf poslanecké frakce strany Michal Hašek

Článek

„Poslanecký klub ČSSD schválil postup, který povede ihned po krajských a senátních volbách k hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS),“ sdělil šéf klubu Michal Hašek. Následující týdny je podle něj třeba věnovat volební kampani. „To není čas na mocenské hry,“ vysvětlil.

ČSSD vyvolala v tomto volebním období hlasování o nedůvěře vládě již třikrát, nikdy ale ve Sněmovně neuspěla, neměla dostatek hlasů. Poprvé takové hlasování vyvolala v červnu 2007, poté v prosinci téhož roku a naposledy koncem dubna 2008.

K požadavku na vyšetřovací komisi ke kauze Morava Hašek prohlásil, že by se měla zabývat i tím, zda mohou být v ČR zneužívány tajné informace z bezpečnostních složek pro to, aby mohli být ovlivňováni zákonodárci.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na jednání výkonného výboru stranyfoto: Právo/Petr Hloušek

Přijali etický kodex

ČSSD také přijala Etický kodex české parlamentní politiky. S ním chtějí oslovit ostatní parlamentní strany.  Etický kodex zavazuje ke zpracování zákona o regulaci lobbingu, odmítání přeběhlictví, útoků na rodinné příslušníky politiků nebo princip presumpce viny u politických činitelů.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že se příští týden obrátí na předsedy ostatních stran a klubů. “Budeme jednat o tom, abychom se na tomto základě dohodli na určité změně politické kultury,“ poznamenal.

Strana se také zavázala, že se ve Sněmovně pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví, zabránit privatizaci nemocnic, důchodového systému nebo zavedení školného. V krajích ČSSD slibuje do doby, než se jí případně podaří poplatky ve zdravotnictví rušit, je lidem hradit.

Řešili Schwarzovou, tu však zklamali

ČSSD se také na zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV), které proběhlo po schůzi klubu, zabývala i případem bývalé ministerské úřednice Ludmily Schwarzové. Ta byla vyloučena ze strany kvůli kauze Biolíh, v ní ale byla zcela očištěna. Oproti očekávání ale neumožnili obnovit členství automaticky zrušením usnesení o vyloučení.

„ÚVV rozhodl o tom, že paní Schwarzová se má vrátit do ČSSD, pokud bude sama chtít a pokud bude podána přihláška na úrovni příslušné místní organizace,“ řekl Novinkám místopředseda ČSSD Milan Urban. Podle informací Novinek na ÚVV padlo, že návrat Schwarzové není před volbami vhodný.

"S tím nemohu být spokojena. Nemám se kam vrátit, moje místní organizace byla zrušena. Jsem zklamána přístupem vedením ČSSD, za takových podmínek se nehodlám vrátit,"" řekla Schwarzová Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám