Hlavní obsah

Klausovo veto zrušilo zákaz převádět nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval novelu zákona, která zakazovala převody nemocnic v majetku krajů na obchodní společnosti. Spor mezi odpůrci transformací z řad politiků ČSSD a zastánců z ODS se tak opět vrátí na půdu Sněmovny.

Článek

Podle dřívějších údajů není vyloučeno, že Klausovo veto poslanci přehlasují, protože novelu prosadili zejména poslanci ČSSD a KSČM. Ti mají ve Sněmovně pohodlnou většinu a v pohledu na transformaci nemocnic se shodnou.

Podle novely mají kraje s privatizací nemocničních zařízení vyčkat do přijetí zákona o neziskových organizacích. Hejtmani ale míní, že to znemožňuje rozumnou a ekonomickou správu nemocnic, což může znepříjemnit jejich fungování do budoucna. Šéfové krajů tvrdí, že novela je protiústavní.

Klaus hejtmany vyslyšel. "Navržené změny představují vážný zásah do pravomocí krajů a obcí a brání postavení nemocnic na zdravý ekonomický základ. Nebude-li tato novelizace zákona přijata, nebude to mít žádné další nepříznivé následky, protože v oblasti ochrany veřejného zdraví nic akutního neřeší," napsal Klaus v odůvodnění svého kroku šéfovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi.

Prezident kromě toho podepsal další čtyři nové zákony, mimo jiné o finančních konglomerátech nebo o podpoře družstevní výstavby.

Reklama

Výběr článků

Načítám