Hlavní obsah

Klause zděsil stav Hradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šok, devastace, deprese. S těmito slovy odcházel v pondělí Václav Klaus z Pražského hradu, který si šel prohlédnout jako své budoucí sídlo, jež přebírá po Václavu Havlovi.

Foto: Martin Šalek

Druhým nejlépe informujícím webem, které spravují samosprávy v celé republice, jsou internetové stránky Prahy 6.

Článek

"Domeček se mi zdá tak zdevastovaný, že jsem byl naprosto šokován. Připadalo mě to, jako když se najde někde na vesnici bývalý zámeček nebo tvrz, který byl jistou dobu v majetku místního JZD. Zdá se mi to naprosto nepoužitelné," řekl po návštěvě Hradu Klaus.

Dodal, že sice viděl fyzický stav kanceláří, ale nechce říkat žádné silné soudy. "Nemám velikášské ambice, abych drahým a radikálním způsobem toto všechno změnil, ale to, jak to tam vypadá dnes, na mě působilo dost depresivně," prohlásil.

Dosavadní mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl již dopoledne oznámil, že pracovníci prezidentské kanceláře, kteří byli do svých funkcí jmenováni Václavem Havlem, předají Klausovi po páteční inauguraci své rezignace. Tento krok ale nijak nesouvisí s Klausovým hodnocením stavu sídla českého prezidenta.

V týmu Jakl a Králová

Klause na Hradě doprovázel Jiří Weigl, který ve funkci kancléře nahradí Iva Mathé. S tím dnes Klaus asi hodinu hovořil a pak si prošel kanceláře Hradu. Svou pracovnu si ale zatím nevybral. Naopak známá jsou jména členů jeho týmu: osobní asistentkou zůstane Daniela Králová a osobního poradce bude dělat nynější poradce Ladislav Jakl. Mluvčí dosud znám není.

V sobotu se Václav Klaus naposledy zúčastnil zasedání výkonné rady ODS [celá zpráva], v neděli jej pak čekala účast v televizním pořadu Sedmička. [celá zpráva] Během víkendu rovněž absolvoval řadu telefonických rozhovorů s evropskými státníky. Mj. telefonoval se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem, polským prezidentem Aleksandrem Kwasniewským nebo s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem.

"Všichni mu blahopřáli ke zvolení hlavou státu a shodli se na dobré úrovni vzájemných vztahů," uvedl na internetových stránkách Hradu Krafl. Zároveň si domluvili i osobní setkání, která by se měla uskutečnit v brzké době. "Ke gratulacím se připojilo i ministerstvo zahraničních věcí USA," dodal Krafl.

Reklama

Výběr článků

Načítám