Hlavní obsah

Klause zaskočila výše trestů pro vítkovské žháře

Právo, Novinky, vm, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu sdělil, že výše trestů pro žháře, kteří zapálili dům obývaný Romy ve Vítkově, je nečekaně vysoká. Klaus také pochybuje o tom, že tento trest zabrání opakování takových činů v budoucnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Výše trestů se mi zdá nečekaná, nečekaně vysoká," řekl Klaus. Nad trojicí žhářů soud ve středu dopoledne vynesl rozsudek ve výši 22 let, čtvrtý z nich dostal 20 let. [celá zpráva]

Při útoku zápalnými lahvemi v dubnu 2009 byla těžce popálená tehdy dvouletá Natálka.

"Jenom se zamýšlím nad tím, jestli taková výše trestu, kterou porovnávám s některými žádostmi o milost, které dostávám, opravdu bude tou nejsprávnější cestou, jak zabránit do budoucna opakování podobných jevů,“ dodal prezident.

Ostatní politici s trestem souhlasí

Narozdíl od Klause drtivá většina politiků výše trestů chválila. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že vysoká trestní sazba je v pořádku. Čin mladíků vnímá jako "závažný a odsouzeníhodný". Vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) poznamenal, že ČR by "skončila v pravěku", pokud by bylo možné zapalovat domy s dětmi nevinných občanů.

Ministr vnitra Radek John (VV) řekl, že ministerstvo je v posledních letech v boji proti extremismu velmi úspěšné a hodlá v tom pokračovat. "Myslíme si, že i takovéto odstrašující rozsudky jsou užitečné," dodal.

Odborníci: Výše trestů odpovídají

Výše trestů nepřekvapila ani odborníky. Podle politologa a právníka Miroslava Mareše i právničky Kláry Kalibové, která dlouhodobě sleduje dění na české ultrapravicové scéně, odpovídají tomu, z čeho soud čtveřici uznal vinnou.

"Já bych tresty nenazývala exemplárními. Odpovídají brutalitě trestného činu, způsobu provedení a zejména následkům, kdy je postiženo dítě. Ono to svádí k označování těch trestů za exemplární, ale žádným způsobem se nevymykají tomu, jak by mělo být přistupováno k podobné trestné činnosti," řekla ČTK Kalibová, představitelka nevládní organizace In Iustitia, která se soustřeďuje na pomoc obětem násilí z nenávisti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám