Hlavní obsah

Klaus udělil osm milostí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus udělil dalších osm milostí. Ve většině případů ho k tomu vedly důvody humanitární, jako například sloučení rodiny, péče o nezletilé děti a zdravotní stav odsouzených. V pondělí o tom informoval mluvčí Hradu Petr Hájek.

Článek

První omilostněnou je Ukrajinka Olha Beňová, prezident jí prominul trest vyhoštění, který jí byl uložen na čtyři roky za to, že se neoprávněně zdržovala na území ČR. "Prezident vzal v úvahu fakt, že se Beňová provdala za občana ČR a řádně spolu již dva roky žijí," uvedl Hájek. Trest za vyhoštění Klaus prominul i Rusce Zandě Vladimirovně Mandžijevě a ukrajinským bratrům Andriyi a Serhiyi Lozovi.

Janu Drdovi prezident prominul nevykonaný zbytek trestu uloženého na dobu 81 dní. Drda byl odsouzen za neplnění odvodní povinnosti nejprve k obecně prospěšným pracím, později mu byl trest přeměněn na odnětí svobody.

Ludmila Gorolová byla odsouzena za to, že se jako spolupachatelka podílela na vyloupení auta. Prezident jí prominul šestiměsíční trest pod podmínkou, že se po dobu 18 měsíců nedopustí trestného činu. "Prezident vzal v úvahu, že se paní Gorolové letos narodil syn, který je zcela odkázán na její péči a musel by být s ní ve věznici," poznamenal Hájek.

Milost za úvěrový podvod a poškozování věřitele

Michaele Heltové prezident odpustil nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody, který jí byl vedle zákazu činnosti uložen na tři roky za úvěrový podvod. Odsouzena byla za to, že jako pracovnice banky neprověřila několik žádostí o úvěr a dlužníci pak nebyli schopni zaplatit. 

Ladislavu Šáralovi prezident prezident o jeden rok zmírnil tříletý nepodmíněný trest, který mu byl uložen za porušování povinnosti v řízení o konkurzu a poškozování věřitele. Trestné činnosti se dopustil v době, kdy se jako podnikatel dostal do druhotné platební neschopnosti.

"Prezident přihlédl k vážnému zdravotnímu stavu pana Šárala, který má po autonehodě trvalé následky a také k tomu, že se stará o svých 7 dětí," dodal Hájek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám