Hlavní obsah

Klaus sestavením vlády zatím nikoho nepověřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus poté, co přijal demisi vlády Vladimíra Špidly, vyslechl názory předsedů ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Po schůzkách řekl, že žádný z návrhů, které mu předložili, není hotovým projektem řešení vládní krize. Proto zatím sestavením vlády nikoho nepověřil. Rozhodne za několik dní.

Foto: Jan Pařík

Prohra Brňanů v bitvě o třetí místo.

Článek

Šéfové ODS a lidovců Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek prezidentovi doporučili, aby tímto úkolem pověřil úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse. Sami o tuto roli nestojí.

Klaus se nejdříve setkal s Grossem. Úřadující předseda ČSSD představil prezidentovi svoji vizi nové vlády, v níž nepočítá s komunistickou podporou. "Myslím si, že bude úspěšná," řekl Gross novinářům. Klaus bere na vědomí význam faktu, že je Gross úřadujícím šéfem strany, která má v parlamentu nejvíce poslanců.

Gross zdůrazňoval, že hledá řešení počítající s kabinetem, který by vládl do konce volebního období. Doufá, že během jednání, která budou probíhat, dojde ve Sněmovně k otupení "poněkud vyhrocené pozice některých politických subjektů".

ODS stále pro předčasné volby

Poté se prezident sešel se šéfem ODS Topolánkem. Podle Topolánka ODS v tuto chvíli nepodpoří vládu složenou ze stávajících koaličních stran. Zopakoval, že ODS tuto krizi nezavinila, ale je připravena hledat řešení. ODS je stále pro vypsání předčasných voleb. Jakým způsobem by měly být vyvolány, Topolánek neřekl.

Nakonec se Klaus setkal s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem.

; ;

Prezident Václav Klaus se v pátek setká s vedením Sněmovny a předsedou Senátu Petrem Pithartem, aby konzultoval situaci v Parlamentu ČR.

Komunisté věří v Klausovo pozvání

Komunisté stále věří, že dostanou pozvání na Hrad kvůli sestavování nové vlády. Prezident Václav Klaus je ke konzultacím odmítl přizval, stejně jako dosud vládní US-DEU. Místopředseda poslanců KSČM Alexandr Černý reagoval slovy, že prezident si zatím možná neuvědomil politickou realitu a připomněl mu jeho návštěvy v poslaneckém klubu KSČM před volbou hlavy státu.

"Pevně doufáme, že pan prezident poté, co se seznámí s realitou České republiky, se vrátí k tomu, co charakterizovalo jeho počínání," uvedl Černý. "Nepochybujeme o tom, že jak pan prezident, tak ten, kdo bude pověřen sestavováním nové vlády, se bez konzultací s KSČM prostě neobejde," prohlásil.

"V tuto chvíli vnímáme především to, jakoby pan prezident byl někde jinde než v politické realitě České republiky. Hodně cestoval v posledních dnech, možná je to způsobeno tím. Ale už se vrátil, je doma, dosedl na zem," uvedl poslanec.

"Předpokládáme a doufáme, že nebude dlouho trvat a vrátí se k té politické praxi, která ho charakterizovala jako politika velmi prozíravého, který si vzpomene například na to, jak opakovaně navštívil poslanecký klub KSČM před volbou prezidenta, na věci, které tehdy považoval za naprosto samozřejmé a o kterých nás ujišťoval, že se podle nich bude chovat," dodal.

Anketa

Podaří se Stanislavu Grossovi vytvořit lepší vládu než Vladimíru Špidlovi?
ano
16,8 %
ne
83,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám