Hlavní obsah

Klaus se pustil do Sobotkovy vlády, zpražil i viceguvernéra ČNB

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus zkritizoval vládu Bohuslava Sobotky kvůli tomu, že ve svém programovém prohlášení neřeší potřebnou reformu ekonomického systému. Bez zásadní změny přitom podle něj nemůže skončit současný „nerůst“. Bez silné kritiky neponechal ani viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla.

Foto: Václav Lang, Novinky

Klaus vystoupil na veřejném zasedání vědecké rady Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Článek

Čtyři měsíce po listopadové intervenci České národní banky stojí za svým kritickým názorem na tento krok, prohlásil Klaus ve středu na veřejném zasedání vědecké rady Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, která se zabývala dopady nedávného zásahu ČNB.

Na něm se kriticky opřel i do kabinetu Bohuslava Sobotky. Ten podle něj nereflektuje potřebu zásadní změny ekonomického systému. „Bez jeho zásadní změny budeme mít nerůst a deflaci prakticky věčně. Nadměrná regulace ekonomiku škrtí a manipulace s měnou a veřejnými financemi tento základní brzdící faktor nijak neodstraňuje. Pouze nám umožňuje ještě se chvíli nadechovat. Potřebné reformy jsou tím však jen oddalovány,“ prohlásil.

„Není náhodou, že o těchto reformách programové prohlášení Sobotkovy vlády neříká ani slovo a že tento problém vůbec nenastoluje. Buď je možné, že o tomto problému vláda nic neví, anebo že ji právě toto opatření ČNB umožnilo zase se chvilku nadechnout a tvářit se, že žádné takovéto zásadní změny nejsou potřeba,“ dodal.

Zkritizoval euro

„Za mylné považuji přímočaře spojovat nulový růst či dokonce mírný pokles cen s deflací, s jakýmsi velkým D, tedy jako s jakousi ekonomickou poruchou, která vyžaduje léčení,“ uvedl Klaus s tím, že toto je postoj ČNB a intervencionistů, kteří „se velmi nepokojně odvažují hrát si s makroveličinami, a to i s námi se všemi“.

„Stejně jako my vidí tito lidé chabý ekonomický růst, či spíše nerůst, a myslí si, že ho mohou vytvořit či zařídit tisknutím peněz - což je skoro totéž - vytvářením státních dluhů. I studenti ekonomie vědí, že tak se ekonomický růst zorganizovat nedá, to by bylo příliš snadné,“ dodal.

Je proto podle něj důležité říci, že „nerůst ekonomiky“ není důsledkem měnových defektů, ale „je důsledkem dlouhodobého a stále zesilovaného podvazování a poškozování trhu a tržní ekonomiky u nás i v celé Evropě“.

V tomto duchu zkritizoval i centralizaci evropského ekonomického systému, růst podle něj nevytvoří „nepromyšlené a nedomyšlené lpění na společné evropské měně, která se v Evropě nehodí v podstatě nikomu“. Podle něj je kurz eura v současnosti pro někoho buď příliš nízký (Německo), nebo naopak příliš vysoký (státy jižní Evropy).

„Nejhorší je to, že společná měna zásadním způsobem oslabuje vědomí nezbytné fiskální disciplíny zemí, které už svou měnu nemají, což je vede k černému pasažérství,“ prohlásil exprezident.

Nebuďte nafoukaný, řekl Hamplovi

Proti jeho výrokům se postavil viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, který se veřejného zasedání rovněž zúčastnil. V energickém projevu hájil kroky ČNB. Prohlásil například, že oproti původní kritice nepřišel žádný inflační skok.

To se ale Klausovi nelíbilo, prohlásil, že jeho vystoupení postrádalo argumenty a Hampla zkritizoval za aroganci. „Míra arogance, kterou jsme tady slyšeli, je téměř neznámá,“ obrátil se Klaus na Hampla a doporučil mu, aby „nebyl tak nafoukaný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám