Hlavní obsah

Klaus: politici už rezignovali na svá přání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici, kteří v minulých týdnech řešili, jak ven z momentální patové situace, jsou prý nyní podle prezidenta Václava Klause moudřejší. Vidí reálné možnosti, jak vytvořit vládu, a rezignovali na svá přání, kterými se prý dosud řídili při jednáních především. Prezident to řekl v úterý v rozhovoru pro Radiožurnál. Na konci minulého týdne se po dvou měsících jednání rozpadla trojkoalice a předsedové stran začnou jednat od začátku.

Článek

Klaus na středu na deset hodin dopoledne pozval na Hrad předsedy všech stran zvolených do Sněmovny. Bude s nimi mluvit ale jen o tom, jak zvolit předsedu Sněmovny a navrhne jim svůj vlastní plán, jak situaci ve Sněmovně řešit. To je podle něj hlavní.

"Nekladu si za cíl říci cokoliv o vládě a jakýmkoliv způsobem směřovat k vytvoření takové či onaké vlády, chci přispět ke zprůchodnění Poslanecké sněmovny," řekl Klaus k zítřejší schůzce. Co ale předsedům stran navrhne, neprozradil.

"Uzrálo ve mně přesvědčení, že dnes je potřeba dávat si malé cíle a postupovat malými krůčky," řekl Klaus. Rezignoval už na "celostní řešení" situace.

Nechtěl jsem dva premiéry

Klaus také vysvětlil, proč v pátek odmítl pověřit předsedu ODS Mirka Topolánka sestavením vlády. Pokud by ho jmenoval premiérem ještě před demisí vlády současné (tu podle ústavy podává až po zvolení nového šéfa Sněmovny), měla by země dva premiéry.

"Měli bychom dva předsedy jeden by seděl v Kramářové vile a řídil by vládu z minulých voleb, druhý by tam dostal kamrlík, sekretářku a mohl by odtamtud dělat, nevím co," uvedl na příkladu. Topolánka prý nejmenoval právě proto, aby v ČR nebylo podobné dvojvládí.

Neprosazuji velkou koalici

Klaus také odmítl, že by preferoval velkou koalici, jak se v posledních dnech spekuluje. Tento důvod jeho chování mu přiřknul předseda Strany zelených Martin Bursík. [celá zpráva] Velká koalice by mu prý zajistila znovuzvolení v prezidentské funkci v roce 2008.

Klaus si chce počkat na páteční schůzku s Mirkem Topolánkem, který tento týden jedná hlavně s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Topolánek minulý pátek řekl, že by rád prosadil menšinoovu vládu ODS s podporou všech stran s výjimkou KSČM, pokud se to nepodaří, tak předčasné volby. ČSSD ale ani s jedním řešením nesouhlasí. Paroubek je pro poloúřednickou vládu, na níž by se domluvily ODS a ČSSD.

Evropa Česko neřeší

Klaus také připomněl, že politická situace v ČR, která se mnoha lidem zdá neúnosná, nechává Evropu klidnou. Ta se spíš zajímá o kontroverzní vládu s nacionalistickou stranou na Slovensku, o podobné tendence v Polsku, kde se k moci dostala dvojčata Lech a Jaroslaw Kaczyńští, nebo katastrofální situaci veřejných financí v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám