Hlavní obsah

Klaus očekává řešení krize v řádu dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nyní čeká, jaké návrhy na řešení současné vládní krize mu její aktéři nabídnou. Klaus by si přál, aby se východisko ze stávající napjaté situace v zemi, kterou vyvolaly nejasnosti ve finanční situaci rodiny premiéra Stanislava Grosse, našlo v řádu dní, řekl to v neděli v pořadu televize Nova Sedmička.

Foto: Foto: Jana Volková a Nikol Štrosová

Z běhu pro psí útulky v pražské Stromovce.

Článek

"Jsou-li politické strany schopny se ještě dohodnout na těch 16 měsíců na smysluplném fungování, ne hádání se, pak ať prožijí 16 měsíců. Nejsou-li, tak by bylo dobře, aby se, třeba spolu se mnou, pokusily nalézt rychlý, průchodný ústavní mechanismus, aby bylo možné vyvolat předčasné volby," řekl Klaus.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v nedělním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce zopakoval, že pokládá předčasné volby až za nejzazší řešení. Rozuměl by ale tomu, pokud by ČSSD začala o tomto nástroji přemýšlet v případě, že se jí nepodaří "vyřešit problém na pozici předsedy vlády". Zároveň však podotkl, že za nynější situace by návrh na uspořádání předčasných voleb nenašel ve Sněmovně potřebnou podporu 120 hlasů.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v diskusním pořadu uvedl, že předčasné volby by pro jeho stranu i pro Českou republiku byly nevýhodné. Podle něj nejsou na pořadu dne a je to "poslední řešení z těch špatných". K návrhu se nepřiklánějí ani komunisté.

Pro opoziční občanské demokraty nejsou podle jejich šéfa Mirka Topolánka předčasné volby cílem, ale prostředkem. "Předčasné volby pro nás nikdy nebyly cíl, ale prostředek pro to, aby existovala nějaká základní stabilita a základní parametry vládnutí, o nichž se domníváme, že nejsou," řekl Topolánek v ČT.

Klaus: lavina se sama utrhla

Celou krizi, která českou politickou scénou zmítá již několik týdnů, Klaus nepovažuje za lavinu, kterou někdo spustil, ale která se sama utrhla. Z dlouhodobého hlediska podle něj hrozí, že aféra poškodí důvěryhodnost české politiky a politiků.

Poslanecký klub ČSSD doporučil premiérovi odvolat trojici ministrů za KDU-ČSL. Gross ale tento krok zatím učinit nehodlá. Lidovci sami Grossův kabinet neopustí. Prezident by navíc ani demisi lidoveckých ministrů nepřijal.

Snaha najít východisko z krize vládní koalice se během víkendu omezila pouze na neformální konzultace. Rozhodnutí by mělo padnout do poloviny příštího týdne. Ve čtvrtek se sejde celostátní výbor KDU-ČSL za účasti předsedů všech krajských organizací.

Reklama

Související články

ČSSD opět jednomyslně podpořila Grosse

Poslanci ČSSD se v úterý jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako...

Lidovci a sociální demokraté se sbližují

Před klíčovou schůzkou, která by měla ve středu večer ukázat budoucnost koalice, lidovečtí politici ubrali z rétoriky vůči premiéru Stanislavu Grossovi....

Výběr článků

Načítám